ايراد به محرز نبودن سمت نماینده
ايراد به محرز نبودن سمت نماینده – ممکن است دعوا به نمایندگی اقامه شده باشد. مانند طرح دعوای وکیل از طرف موکل، یا طرح دعوای نماینده قضایی به نمایندگی از طرف اداره متبوع و یا طرح دعوا به ولایت از فرزند یا طرح دعوای قیم به نمایندگی از محجور یا طرح دعوای مدیر عامل به نمایندگی از شرکت.
اگر کسی به نمایندگی قصد اقامه دعوی داشته باشد لازم است در دادخواست تصریح به این امر نماید والا اصل بر آن است که دادخواست را به عنوان خواهان اصیل امضا کرده است و در صورت طرح دعوا به نمایندگی باید دلیل و مدرک نمایندگی را ضمیمه دادخواست نماید. ممکن است علیرغم تصریح به نمایندگی و ارائه مدرک آن، نمایندگی برای دادگاه محرز نشود و یا طرف مقابل به سمت نماینده ایراد کند. مثلا وکیل ممنوع الوکاله است و خوانده در جلسه دادگاه حکمی از دادگاه انتظامی وکلا ارائه می کند که بر اساس آن وکیل به مدت شش ماه ممنوع الوکاله گردیده، یا وکیل غیر رسمی با وجود تصریح در دادخواست و با وجود انضمام فتوکپی وکالتنامه رسمی دعوا را مطرح کرده باشد که در اینجا هر چند مدرک نمایندگی موجود است اما چون او وکیل رسمی محسوب نمی گردد لذا به سمت او می توان ایراد نمود. در صورتی که به سمت نماینده ایراد شود و این ایراد در مهلت باشد دادگاه موظف است قبل از ورود در ماهیت امر نسبت به ایراد نفیاً یا اثباتاً اظهارنظر کند. در تکلیف دادگاه به صدور قرار رد دعوا صرف نظر از ایراد خوانده، اداره حقوقی قوه قضاییه در نظریه شماره 8071-7 مورخ 20/11/1382 آورده است که: «چنانچه سمت دادخواست دهنده از نظر دادگاه محرز نباشد دادگاه مکلف است به وظایف قانونی خود عمل نماید اعم از اینکه طرف دعوا ایراد کرده یا نکرده باشد».
اقامه دعوا از طرف مادر
ايراد به محرز نبودن سمت نماینده – به دلالت ماده 6 قانون حمایت خانواده مصوب 1391: «مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضای ضرورت بر عهده دارد، حق اقامه دعوا برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد. در این صورت دادگاه باید در ابتدا ادعای ضرورت را بررسی کند». سوال قابل طرح آن است که اقامه دعوا توسط مادر یا شخصی که حضانت یا نگهداری طفل را بر عهده دارد، بالاصاله یا شخصاً از سمت خود است یا نمایندگی؟ اداره حقوقی قوه قضائیه طی نظریه مشورتی شماره 848/92/7 مورخ 7/5/1392 در این خصوص چنین بیان داشته است: «در ماده 6 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 نوعی نمایندگی قانونی به مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضای ضرورت بر عهده دارد داده شده است که بتواند نفقه ایشان را از کسی که قانوناً مکلف به انفاق می باشد مطالبه کند، در حقیقت با تصویب این ماده مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری محجور را بر عهده دارد در امر مطالبه نفقه همان اختیار قیم را قانوناً دارا می باشد.
بیشتر بدانید:
آن اداره در نظریه دیگری به شماره 257/94/7 مورخ 1/2/94 در مورد واژه «ضرورت» مندرج در ماده 6 قانون حمایت خانواده بیان داشته است: «معنا و مفهوم کلمه «ضرورت» مندرج در ماده 6 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 صرفاً ناظر به طفلی که هنوز حکم حضانت از سوی دادگاه خانواده در مورد وی صادر نشده، نمی باشد؛ زیرا چه بسا حضانت طفل از سوی دادگاه به موجب حکمی به عهده پدرش واگذار گردیده ولی متعاقباً به لحاظ اعلام مواردی که دلالت بر سوء رفتار پدر طفل و یا عدم رعایت غبطه و مصلحت طفل از سوی مشارالیه دارد، با دستور موقت (به لحاظ امور مستحدثه و تقدیم دادخواست دیگری از سوی زوجه) یا به طور کلی به طریق دیگری غیر از صدور حکم (مربوط به تغییر حضانت) به حکم ضرورت طفل مزبور نزد مادرش نگهداری شود و علیرغم وجود حکم قضایی دال بر حضانت طفل توسط پدر و یا حتی در صورتی که هنوز حکمی در خصوص حضانت صادر نشده باشد، دادگاه با احراز ضرورت نگهداری طفل توسط مادر، می تواند با طرح دعوی در شرایط مذکور از سوی مادر نسبت به اعمال ماده 6 قانون مذکور اقدام نماید». به هر حال در صورتی که ایراد به سمت مادر یا شخص سرپرست صورت گیرد ایراد مذکور ایراد به سمت خواهد بود.
قبول ایراد به محرز نبودن سمت نماینده
ايراد به محرز نبودن سمت نماینده – رد دعوای خواهان در صورت قبول ایراد به سمت نماینده در صورتی است که این دعوا را نماینده اقامه کرده باشد و الا اگر دعوا را منوب عنه اقامه و برای جلسه دادرسی نماینده ای معرفی نماید که سمت او محرز نباشد در صورت ایراد و قبول آن قرار رد دعوی صادر نخواهد شد بلکه دادگاه رسیدگی را بدون توجه به دفاعیات نماینده ادامه خواهد دارد. همچنین در صورتی که دعوا را شخصی به نمایندگی از خواهان اصیل اقامه کرده باشد ولی سمت او محرز نباشد و از طرف دیگر شخص اصیل در جلسه اول دادرسی حاضر شود حضور او در صورت ایراد به سمت نماینده ای که دادخواست را امضا نموده مانع از صدور قرار رد دعوای نخواهد بود؛ زیرا دادخواست که پایه و اساس پرونده است دارای اشکال اساسی است و چنین دادخواستی که توسط نماینده فاقد شرایط لازم امضا شده نمی تواند استعداد لازم را برای جریان دادن دادرسی داشته باشد.
اگر مدیر عامل شرکت که با توجه به ماده 125 قانون تجارت به اعتبار اختیارات تفویضی نماینده شرکت محسوب می شود بدون داشتن اختیارات کافی از طرف هیات مدیره مبادرت به طرح دعوی کرده باشد، این اقدام موجب رد دعوای او خواهد بود.
چنانچه خواهان خود دعوا را اقمه کرده باشد اما برای جلسه دادرسی نماینده معرفی نماید و به سمت نماینده خواهان ایراد شود، پذیرش ایراد موجب رد دعوای او نخواهد بود زیرا لازمه رد دعوا آن است که دعوا را نماینده اقامه کرده باشد.