حقوق مدنی

ایقاع چیست و چه خصوصیاتی دارد؟

ایقاع چیست؟ در این مطلب از سایت حقوق گستر به بررسی موضوع ایقاع و خصوصیات آن پرداخته شده است. در تعریف ایقاع می توان گفت: «انشای اثر حقوقی است که با یک اراده انجام می شود». در برابر عقد که اثر حقوقی مطلوب آن نتیجه تراضی است و با یک انشا تحقق نمی یابد. پس می توان از این تعریف نتیجه گرفت که:

1- آنچه صورت می پذیرد کاری ارادی است که به منظور رسیدن به هدف خاص انجام می پذیرد و نباید آن را با رویدادهای طبیعی و قهری اشتباه کرد.

2- اثر حقوقی کار ارادی انشا می شود و نتیجه اخبار از واقع نیست. پس اقرار را که کاری اراده است و اثر حقوقی دلخواه را هم دارد، نباید در شمار اعمال حقوقی آورد.

3- ایقاع با یک اراده واقع می شود و نیاز به توافق ندارد. امتیاز ایقاع بر عقد در این است که با اراده فاعل آن واقع می شود و کارگزار است هرچند که با اراده دیگری از بین برود.

بیشتر بخوانید:

تعریف عقد و تفاوت آن با قرارداد

ایقاع معین و نامعین

ایقاع چیست – پاره ای از ایقاع ها نیز مانند قراردادها در قانون نام معین و احکام خاص دارد و به همین اعتبار آن را «ایقاع معین» می نامیم. مانند طلاق که احکام و تشریفات ویژه ای دارد و شرایط وقوع و آثار آن در قانون مدنی معین است یا فسخ قراردادها و فسخ نکاح و اخذ به شفعه و احیای اراضی موات و حیازت مباحات و مانند اینها. در برابر ایقاع های معین، گروهی ایقاع دیده می شود که نام و احکام ویژه ای در قانون ندارد ولی بر طبق قواعد عمومی نافذ است. مانند ایقاع های اذنی. گروه سومی هم در ایقاع ها دیده می شود که میانه ایقاع معین و نامعین است؛ گروهی که نام و نفوذ آن در قوانین آمده ولی دارای احکام روشنی نیست و باید از قواعد عمومی استنباط شود. مانند اجازه و رد مالک در معامله فضولی و اذن عبور و نهادن سرتیر بر روی دیوار.

بیشتر بخوانید

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا