حقوق جزا

معامله معارض چیست؟

معامله معارض چیست؟ در این مطلب از سایت حقوق گستر به بررسی موضوع معامله معارض پرداخته شده است. عمل شخصی که به موجب سند رسمی یا عادی نسبت به عین یا منفعت مالی (اعم از منقول یا غیرمنقول) حقی به شخص یا اشخاصی داده و بعد نسبت به همان عین یا منفعت به موجب سند رسمی معامله یا تعهدی معارض با حق مزبور نماید، شبیه به کلاهبرداری است و به موجب ماده 117 قانون ثبت اسناد و املاک، موجب حبس از سه تا ده سال می شود.

به موجب بند اول ماده 47 قانون ثبت اسناد و املاک، در برخی از نقاط، ثبت رسمی اسناد مربوط به عقود و معاملات اموال غیرمنقول اجباری است. حال اگر کسی در این قبیل نقاط با وجود اجباری بودن ثبت رسمی اسناد، قبلا معامله ای نسبت به مال غیرمنقول به وسیله سند عادی انجام دهد و سپس به موجب سند رسمی، معامله ای معارض با معامله اول در مورد همان مال واقع سازد، آیا می توان عمل او را از مصادیق ماده 117 دانست؟ دیوان عالی کشور در رای وحدت رویه شماره 43 مورخ 1351/8/10 ضمن اشاره به این شرط که تحقق بزه موضوع ماده 117 قابلیت تعارض دو معامله یا تعهد نسبت به یک مل می باشد و در نقاطی که ثبت رسمی اسناد مربوط به عقود و معاملات اموال غیرمنقول اجباری باشد سند عادی راجع به معامله آن اموال، طبق ماده 48 قانون ثبت اسناد و املاک در هیچ یک از ادارات و محاکم پذیرفته نشده و قابلیت تعارض با سند رسمی را نخواهد داشت، به این سوال پاسخ منفی داده است.

بیشتر بخوانید:

تحصیل مال از طریق نامشروع چیست؟

معامله معارض چیست؟ – شعبه دوم دیوان عالی کشور نیز در یکی از آرای خود در مورد ماده 117 قانون ثبت اسناد و املاک اشعار می دارد: «چون ماده 117 قانون ثبت شامل مواردی است که متهم قبلا ملکی را به موجب سند رسمی معامله کرده و بعد همان را به موجب سند رسمی دیگری به دیگری انتقال دهد، بنابراین اگر متهم با علم به اینکه ملک مال غیر بوده آن را به موجب سند رسمی با دیگری معامله کند، این عمل مشمول آن ماده نمی باشد و با ماده 8 قانون انتقال مال غیر مصوب 1308 منطبق است (رای شماره 145 مورخ 1343/10/22). طبق رای دیگری «در معاملات متعارض هرگاه فسخ معامله اول محرز باشد، بزه صادق نیست» (رای شماره 2920 مورخ 1319/9/10).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا