حقوق جزا

مرور زمان تعقیب جرایم تعزیری چقدر است؟

مرور زمان تعقیب جرایم تعزیری چقدر است؟ در این مطلب از سایت حقوق گستر به بررسی موضوع مرور زمان تعقیب جرایم پرداخته شده است. منظور از مرور زمان گذشتن مدتی است که به موجب قانون پس از سپری شدن آن، حق اقامه شکایت سلب می شود یا تعقیب متهم و یا اجرای حکم قطعی کیفری موقوف می گردد. به عبارت دیگر هرگاه رسیدگی به جرم و یا اجرای حکم قطعی مدت معینی به تعویق افتد، به آن جرم رسیدگی نمی شود و حکم قطعی به مرحله اجرا در نمی آید. در این صورت گفته می شود که جرم مشمول مرور زمان شده است.

با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، با توجه به اینکه مجازات های بازدارنده با مجازات های تعزیری ادغام شده است، مرور زمان در کلیه مجازات های تعزیری به غیر از تعزیرات منصوص شرعی و موارد منصوص در این قانون جاری است. در قانون مجازات اسلامی سه نوع مرور زمان پیش بینی شده است:

۱- مرور زمان تعقیب و تحقیق: یعنی از زمان وقوع جرم تا انقضای مواعد مذکور در ماده ۱۰۵ تقاضای تعقیب نشده باشد؛

۲- مرور زمان صدور حکم: یعنی از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای مواعد مذکور در ماده ۱۰۵ منتهی به صدور حکم قطعی نشده باشد؛

۳- مرور زمان اجرای حکم: یعنی از تاریخ قطعیت حکم تا انقضای مواعد مذکور در ماده ۱۰۷ حکم قطعی اجرا نشده باشد.

مرور زمان تعقیب

مرور زمان تعقیب جرایم تعزیری چقدر است؟ – به موجب ماده ۱۰۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲: «مرور زمان، در صورتي تعقيب جرايم موجب تعزير را موقوف مي‌ كند كه از تاريخ وقوع جرم تا انقضاي مواعد زير تعقيب نشده يا از تاريخ آخرين اقدام تعقيبي يا تحقيقي تا انقضاي اين مواعد به صدور حكم قطعي منتهي نگرديده باشد:

الف) جرايم تعزيري درجه يك تا سه با انقضاي پانزده سال

ب) جرايم تعزيري درجه چهار با انقضاي ده‌ سال

پ) جرايم تعزيري درجه پنج با انقضاي هفت سال

ت) جرايم تعزيري درجه شش با انقضاي پنج سال

ث) جرايم تعزيري درجه هفت و هشت با انقضاي سه‌ سال

تبصره ۱ـ اقدام تعقيبي يا تحقيقي، اقدامي ‌است كه مقامات قضايي در اجراي يك وظيفه قانوني از قبيل احضار، جلب، بازجويي، استماع اظهارات شهود و مطلعان، تحقيقات يا معاينه محلي و نيابت قضايي انجام مي‌ دهند.

تبصره ۲ـ در مورد صدور قرار اناطه، مرور زمان تعقيب از تاريخ قطعيت رأي مرجعي كه رسيدگي كيفري منوط به صدور آن است، شروع مي‌ شود».

بیشتر بخوانید:

تحصیل مال از طریق نامشروع چیست؟

نکات مرتبط با این ماده

۱- این ماده از اقسام سه گانه مرور زمان، مقررات مربوط به مرور زمان تعقیب و صدور حکم را بیان می کند.

۲- مطابق این ماده آخرین اقدام تعقیبی مبدا محاسبه مرور زمان است.

۳- صدور قرار اناطه موجب قطع مرور زمان است و شروع مجدد مهلت مرور زمان از تاریخ قطعیت دادنامه ای است که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن می باشد.

۴- با توجه به مقررات تبصره یک این ماده، اقدامات ضابطان در مورد کشف جرم، اقدام تعقیبی یا تحقیقی موضوع این ماده محسوب نمی شود.

۵- منظور از درجات تعزیری مندرج در این ماده و ماده ۱۰۷ همین قانون، مجازات قانونی جرم است نه مجازات قضایی آن.

نویسنده
احسان نصوحی
منبع
شرح قانون مجازات اسلامی، جلد اول، دکتر محمد مصدق

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا