آئین دادرسی مدنی

ابلاغ چیست و چه انواعی دارد؟

ابلاغ چیست و چه انواعی دارد؟ در این مطلب از سایت حقوق گستر به بررسی موضوع ابلاغ و انواع آن پرداخته شده است.

رسانیدن اخطاریه و پیوست های آن (اگر باشد)، به مخاطب ابلاغ و گرفتن رسید از وی یا فرض رسیدن اخطاریه به مخاطب، ابلاغ نامیده می شود. بنابراین دو نوع ابلاغ وجود دارد: ابلاغی که در آن اخطاریه به خود مخاطب تحویل داده می شود و او با دادن رسیدن (امضای برگه دوم اخطاریه) یا مشاهده ابلاغنامه در سامانه ابلاغ الکترونیکی، این موضوع را تایید می کند (ابلاغ واقعی) و ابلاغی که در آن چنین اتفاقی نمی افتد، اما «قانون» فرض را بر اطلاع وی از مفاد اخطاریه قرار می دهد (ابلاغ قانونی) نامیده می شود.

هریک از ابلاغ واقعی یا قانونی می تواند به شیوه کاغذی یا الکترونیکی انجام شود. به موجب ماده 8 آیین نامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی، «پس از ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی به خوانده یا مشتکی عنه، در صورتی که وی از طریق ورود به پایگاه مربوط و پس از احراز هویت از طریق امضای دیجیتال در جریان ابلاغ قرار گیرد، ابلاغ به وی واقعی می باشد و در غیر این صورت ابلاغ قانونی خواهد بود».

ابلاغ واقعی

در مورد ابلاغ الکترونیکی، به موجب ماده 13 آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی، «رویت اوراق قضایی در سامانه ابلاغ، با ثبت زمان و سایر جزئیات، ذخیره می شود و کلیه آثار ابلاغ واقعی بر آن مترتب می گردد. ورود به سامانه ابلاغ از طریق حساب کاربری و رویت اوراق از این طریق به منزله رسید است». با این وصف همانگونه که ماده 8 آیین نامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی نیز دلالت دارد، ابلاغ الکترونیکی تنها در صورتی واقعی است که اطلاع حقیقی مخاطب از مفاد ابلاغنامه احراز گردد. بنابراین صرف وصول پیامک به تلفن همراه مخاطب با این مضمون که برای مشاهده ابلاغنامه به سامانه ابلاغ مراجعه کنید یا صرف وارد شدن در سامانه مذکور، ابلاغ واقعی نیست.

ابلاغ قانونی

ابلاغ چیست و چه انواعی دارد؟ جز حالت فوق، هر نوع ابلاغی، قانونی محسوب می شود. در ابلاغ الکترونیکی، در صورتی که علیرغم ابلاغ از طریق سامانه، مخاطب برای مشاهده ابلاغنامه به حساب کاربری خود در سامانه ابلاغ وارد شده یا با وجود ورود، آن را مشاهده نکرده باشد، ابلاغ قانونی است (ماده 8 آیین نامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی). چرا که وصول الکترونیکی اوراق قضایی به حساب کاربری مخاطب در سامانه ابلاغ، ابلاغ محسوب می شود (صدر ماده 13 آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای و مخابراتی).

نویسنده
احسان نصوحی
منبع
آیین دادرسی مدنی (جلد دوم)، دکتر گودرز افتخار جهرمی، دکتر مصطفی السان

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا