شکواییه چیست و چگونه تنظیم می شود؟
شکواییه چیست و چگونه تنظیم می شود؟
شکواییه چگونه تنظیم می شود – در این مطلب از سایت حقوق گستر به بیان توضیحاتی در خصوص شکوائیه و چگونگی تنظیم آن پرداخته شده است. یکی از مسائل مهم و کاربردی در دادسرا، موضوع چگونگی تنظیم شکواییه است. در این قسمت از سایت حقوق گستر به بررسی شیوه تنظیم شکواییه خواهیم پرداخت.
شکواییه و شرایط قانونی آن
شکواییه تقدیمی باید واجد شرایط قانونی باشد که در ماده 68 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 احصا گردیده است. شروع به رسیدگی در امر کیفری، با اعلام جرم یا تقدیم شکواییه خواهد بود. در مواردی که جرم فقط دارای جنبه خصوصی است، آغاز تعقیب با شکایت متضرر از جرم خواهد بود. ماده 68 قانون مذکور مقرر می دارد: «شاکی یا مدعی خصوصی میتواند شخصاً یا توسط وکیل شکایت کند. در شکوائیه موارد زیر باید قید شود:
الف- نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل)، شماره تلفن ثابت و همراه و کدپستی شاکی
ب- موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم
پ- ضرر و زیان وارده به مدعی و مورد مطالبه وی
ت- ادله وقوع جرم، اسامی، مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان
ث- مشخصات و نشانی مشتکیعنه یا مظنون در صورت امکان
تبصره- قوهقضاییه مکلف است اوراق متحدالشکل مشتمل بر موارد فوق را تهیه کند و در اختیار مراجعان قرار دهد تا در تنظیم شکوائیه مورد استفاده قرار گیرد. عدم استفاده از اوراق مزبور مانع استماع شکایت نیست».
شکواییه چگونه تنظیم می شود – مطابق بند (ب) ماده 68 محل وقوع جرم باید در شکواییه قید شود. اهمیت نوشتن محل وقوع جرم ناشی از آن است که صلاحیت محلی به واسطه محل وقوع جرم احراز می شود. علت ذکر تاریخ وقوع جرم، احراز شمول یا عدم شمول مرور زمان موضوع مواد 105 تا 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و همچنین تعیین قانون ماهوی حاکم بر زمان وقوع جرم است.
علت ذکر ضرر و زیان وارده بر مدعی و مورد مطالبه وی نیز به دلیل تاثیر گذاری این موضوع در تصمیم گیری های نهایی است که مقام قضایی در حین رسیدگی با آن مواجه می شودو مانند صدور قرار تامین؛ و لذا باید این موضوع به صورت دقیق در شکوائیه قید گردد. برابر ماده 68 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، شاکی یا مدعی خصوصی می تواند شخصا یا توسط وکیل شکایت کند. بنابراین با طرح شکات از سوی وکیل، نیازی به حضور شاکی نیست.