وکیل در جلسه دادگاه چه مواردی را باید رعایت کند؟
وکیل در جلسه دادگاه چه مواردی را باید رعایت کند؟
1- وکلا با لباس مناسب با شان وکالت در دادگاه حاضر می شوند. آقایان همواره با کت و شلوار تیره رنگ و پیراهن سفید و خانم ها با روپوش و روسری تیره ترجیحاً سیاه یا سرمه ای.
2- ممکن است جلسه ای که پیش از وقت شما تشکیل شده پایان نیافته باشد. در این حالت بهتر است به منشی دادگاه رسیدگی خود را متذکر شوید. مشکلی کلی در دادگاه ها وجود دارد و آن اینکه حتی در ساعاتی از روزهایی را که می دانند در آن ساعات مثلا در جلسه عمومی قضات هستند تعیین وقت می کنند. به این ترتیب وقت ساعت 8 و 30 دقیقه به خودی خود در ساعت 10 و 30 دقیقه تشکیل خواهد شد و سایر اوقات هم به همین ترتیب عقب خواهد افتاد. در تحلیل دقیق اگر کسی که ساعت 8 و 30 دقیقه وقت رسیدگی دارد مثلا در ساعت 9 و در حالی که رئیس دادگاه اصلا در محل دادگاه حاضر نشده است با دادن لایحه ای به دفتر دادگاه و رونوشت دادن به رئیس مجتمع و احیاناً بعضی مراجع نظارتی محل را ترک کند از یک سو قاضی متخلف خواهد بود و از دیگر سو وقت بعدی نباید بیش از دو ماه باشد.
3- پس از ورود و ادای احترام به دادگاه منتظر می شوید تا اجازه نشستن داده شود. بعضی دادگاه ها روی هم انداختن پاها را توهین تلقی می کنند لذا بهتر است در موقع نشستن به این نکته توجه کنید. // وکیل در جلسه دادگاه چه مواردی را باید رعایت کند؟ //
4- در مرحله بعد دادگاه به شما تکلیف خواهد کرد مطالب خود را بیان کنید. هرچند در دادگاه حقوقی وکلا و اصحاب دعوی نشسته صحبت می کنند اما اقتضای ادب این است که ابتدا برای سخن گفتن برخیزید تا رئیس دادگاه شما را تکلیف به نشستن و ادامه صحبت کند. در این حالت اگر وکیل خواهان هستید خواهید گفت: دعوی به شرح دادخواست تقدیمی است.
بیشتر بدانید:
5- در مرحله بعد طرف دعوا یا وکیل وی پاسخ دادخواست را خواهند داد. گفته های خوانده باید دقیقا یاداشت شود. گاهی خوانده پاسخ دعوا را طی لایحه ای می دهد. بعضی دادگاه ها البته اقلیتی از آنها طرف را به خواندن کل لایحه فرا می خوانند و برخی دیگر لایحه را به شما می دهند تا مطالعه کنید و پاسخ دهید. برخی دادگاه ها هم وقتی نوبت به خوانده می رسد صورتجلسه سفید را به او یا وکیل وی می دهند تا شخصا پاسخ را بنویسد. توصیه این است که وکیل برای همه حالات آمادگی داشته باشد.
6- گاهی طرف دعوی اگر شخصا حاضر باشد مطلبی می گوید که اقرار محسوب می شود و قاطع دعوی است. در این گونه موارد باید مصراً از دادگاه خواستار ضبط و نوشتن عین مطلب شوید. همچنین وقتی طرف چیزی می گوید که هرچند اقرار نیست اما برای شما قابل استناد و استفاده است.
7- به یاد داشته باشید اخلال نظم جلسه دادگاه برای افراد عادی تا 24 ساعت حبس و برای وکلای آنان یک تا پنج روز حبس دارد. بنابراین به هوش باشید که از این حربه علیه شما استفاده نشود. بدیهی است که هیچ وکیلی در نظم جلسه اخلال نمی کند اما مواردی پیش می آید که برای حفظ حقوق موکل ناچار به اصرار و پافشاری خواهد بود و این پا فشاری ممکن است از دیدگاه قضاتی که اهل بحث و فحص نیستند اخلال در نظم جلسه تلقی شود.
8- وکلا مکلفند چنانچه دعوا یا دعاوی ای که ارتباط کامل با دعوی موجود در دادگاه دارد و مطرح باشد دادگاه را آگاه کنند تا همه یکجا رسیدگی شوند.
9- پس از پایان مذاکرات طرفین باید صورت جلسه را امضا و دادگاه را ترک کنید. در این مرحله نکات زیر توصیه می شود:
الف: هیچ صورت جلسه ای نباید نخوانده امضا شود. البته در مواردی که صورت جلسه را شخصاً نوشته اید یا تقریرات شما همچنان که دیکته کرده اید، عینا نوشته شده خواندن مجدد لازم نیست. اما اگر ماحصل گفتار شما خلاصه و نوشته شده باشد باید آنچه را امضا می کنید حتما بخوانید. توجه داشته باشید ادعای نخوانده امضا کردن از وکیل پذیرفته نیست.
ب: کنار اولین و آخرین امضا نام و نام خانوادگی خود را بنویسید.