حقوق مدنی

الزام شریک به تعمیر دیوار مشترک

الزام شریک به تعمیر دیوار مشترک – ممکن است دیوار مشترک احتیاج به تعمیر داشته باشد یا خراب شود و یکی از شرکا از تعمیر و تجدید بنا امتناع نماید. در این صورت آیا می توان او را مجبور به تجدید بنا یا تعمیر نمود؟ قانون مدنی اجبار شریک را اصولاً نپذیرفته است مگر در صورتی که دفع ضرر از شریک دیگر به نحو دیگری ممکن نباشد (ماده 114). این استثنا مبتنی بر قاعده لاضرر است. در این زمینه قانونگذار خود مسائلی را پیش بینی کرده است که می توان آنها را از مواردی دانست که دفع ضرر به نحو دیگری ممکن است:

به موجب ماده 115 قانون مدنی: «در صورتی که دیوار مشترک خراب شود و احد شریکین از تجدید بنا و اجازه تصرف در مبنای مشترک امتناع نماید، شریک دیگر می تواند در حصه خاص خود تجدید بنای دیوار را کند». و بدین طریق از خود دفع ضرر نماید.

بیشتر بخوانید:

اسباب تملک کدامند؟

همچنین مطابق ماده 116 همین قانون: «هرگاه احد شرکا راضی به تصرف در مبنا باشد، ولی از تحمل مخارج مضایقه نماید، شریک دیگر می تواند بنای دیوار را تجدید کند و در این صورت اگر بنای جدید با مصالح مشترک ساخته شود دیوار مشترک خواهد بود والا مختص به شریکی است که بنا را تجدید کرده است». این مورد را نیز می توان از مواردی دانست که دفع ضرر بدون اجبار شریک به تجدیدبنا امکان پذیر است.

تشخیص اینکه آیا دفع ضرر به نحوی غیر از اجبار شریک ممتنع به تعمیر یا تجدیدبنا ممکن است یا نه با قاضی است و اگر قاضی تشخیص دهد که دفع ضرر به طریق دیگری ممکن نیست حکم به اجبار خواهد دارد. با این حال به نظر می رسد که راه اجبار در این مسئله این است که بر اساس حکم دادگاه به شریک دیگر اجازه تعمیر یا تجدیدبنا داده شود و سهم شریک ممتنع از هزینه های لازم از طریق توقیف اموال وی وصول گردد (ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356).

هرگاه شرکای دیوار مشترک با رضایت همدیگر تصرفی در دیوار مشترک نمایند که مستلزم هزینه هایی باشد مثلا آن را تعمیر یا تزئین یا تجدیدبنا کنند، باید در پرداخت مخارج نیز شرکت نماید (ماده 113 قانون مدنی).  الزام شریک به تعمیر دیوار مشترک

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا