دانشکده حقوق

چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟

چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟ این سوالی است که برای اکثر داوطلبان آزمون وکالت پیش می آید. با این حال اگر پاسخی صحیح و کاربردی برای این سوال بدست نیاید احتمال شکست در این آزمون برای داوطلبان وجود دارد. این شکست را فراوان دیده اید. مثلا وقتی با یک داوطلب آزمون وکالت صحبت می کنید به شما می گوید که دو یا سه سال و حتی بیشتر هست که در حال مطالعه ام ولی قبول نشده ام. این پاسخ یک دلنگرانی و گاهاً نا امیدی را در شما ایجاد می کند و می گویید که من هم نمی توانم قبول شوم.

اکثر این اضطراب ها وقتی ایجاد می شود که داوطلب اطلاع دقیقی از مسائل مرتبط با آزمون از جمله چگونگی مطالعه و آشنایی با نحوه طرح سوال ندارد که نتیجه ای جز عدم قبولی برای داوطلب آزمون وکالت ندارد.

با این وجود برای پاسخ دهی به این سوال: چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟ نکاتی را به عنوان راهکار بیان می کنم و امیدوار هستم با مطالعه و انجام این موارد دیگر در راه آمادگی برای شرکت در آزمون وکالت دچار اضطراب بیش از حد نشوید. پس از مطالعه این متن اگر سوالی برای شما به وجود آمد از قسمت دیدگاه های انتهای همین صفحه سوال خود را ارسال کنید تا پاسخ شما داده شود.

گام اول: انتخاب منبع مطالعاتی آزمون وکالت

چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟ اولین کار تهیه منابع آزمون وکالت است. اینکه بدانید چه منبعی را جهت مطالعه مورد استفاده قرار دهید نقش بسزایی در عملکرد شما در آزمون دارد. ما قبلا در مطلبی تحت عنوان منابع آزمون وکالت به این موضوع پرداخته ایم که توصیه می شود آن را مطالعه کنید. لازم به ذکر است که از سوی سازمان سنجش منبعی از قبل برای آزمون معرفی نمی شود.

بیشتر بخوانید

گام دوم: شیوه مطالعه صحیح

پس از آنکه منابع آزمون وکالت را شناسایی و تهیه کردید نوبت به شیوه صحیح مطالعه آنها می رسد. در قالب چند نکته شیوه مطالعه صحیح برای آزمون وکالت را بیان می کنم:

  1. الزاما باید در کنار مطالعه منابع آزمون وکالت به مطالعه متن قوانین (عام و خاص) هم بپردازید.
  2. روی متن قوانین تسلط داشته باشید. این تسلط با مطالعه و تکرار روزانه بر روی متن قوانین به دست می آید. بیشترین سوال در درس های آیین دادرسی مدنی، آیین دادرسی کیفری و حقوق تجارت از نص مواد طرح می شوند.
  3. مباحث مهم هر درس را شناسایی کنید و بیشترین تمرکز خود را در موقع مطالعه منابع بر روی آنها بگذارید. مثلا در درس حقوق مدنی این مباحث مهم هستند: وقف، شرایط اساسی برای صحت معامله، قواعد عمومی معاملات، خسارات حاصله از عدم اجرای تعهدات، شروط ضمن عقد، اقاله، بیع، جعاله، شرکت، ودیعه، وکالت، رهن و هبه.
  4. در حین مطالعه خودتان را به جای طراح سوال بگذارید. بررسی کنید که از نگاه شما کدام قسمت از مبحثی که در حال مطالعه آن هستید، مهم است و قابلیت طرح سوال را دارد. همین قسمت را به عنوان نکته مهم علامت بزنید.
  5. پس از اینکه علامت گذاری هر درس تمام شد، در مرتبه بعدی بیشتر وقت خود را بر روی همان قسمت هایی که به عنوان نکته مهم علامت زده اید، قرار دهید. در مرتبه دوم که مطالعه می کنید قاعدتا نکات جدیدتر برای شما نمایان می شود. این نکات به دلیل تکرار و ارتباط بین مباحث برای شما ایجاد می شود.
  6. پس از مطالعه کامل یک درس می توانید سوالات آزمون های سال های قبل و همچنین سوالات تستی تالیفی (البته استاندارد) را نیز بررسی کنید. هدف شما از بررسی این سوالات صرفاً به دست آوردن نکات جدید و آشنایی با آنها باشد و نه ارزیابی سطح علمی خودتان.
  7. مباحثی که بین اساتید علم حقوق «در حقوق ایران صرفاً به اندازه انگشتان هر دو دست استاد داریم» دارای اختلاف نظر می باشند را شناسایی و سپس نظر ارجح برای آزمون را تشخیص دهید.
  8. از تغییر منابع تا جایی که ممکن است خودداری کنید مگر اینکه به این نتیجه برسید که منبعی که انتخاب کرده اید مناسب برای آزمون وکالت نیست. حال این سوال پیش می آید که چه منبعی مناسب مطالعه آزمون وکالت نیست؟ سعی کنید منبعی را انتخاب کنید که در سوالات سال های قبل بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است. البته این نکته در خصوص مباحث اختلافی هست. مثلا برای درس حقوق مدنی اکثرا نظرات مرحوم دکتر کاتوزیان مدنظر طراحان سوال است.
  9. هر داوطلب دارای شرایطی منحصر به خود است پس مدنظر داشته باشید که اگر شخصی قبلا در آزمون وکالت قبول شده دارای شرایطی متفاوت از شما بوده مثلا از نظر زمان و مکان مطالعه و شاغل بودن یا نبودن. به همین دلیل بنده اعتقادی به وجود پشتیبان برای آزمون وکالت ندارم. بهترین پشتیبان خود داوطلب است زیرا بهتر از خودش کسی از شرایطی که دارد مطلع نیست و ملاک هم تلاش خود شخص است. اگر در شبکه های اجتماعی حضور دارید فراوان دیده اید که عمده افرادی که در آزمون وکالت قبول شده اند بلافاصله در بیوگرافی خود نوشته اند: «مشاور و پشتیبان آزمون وکالت». مراقب باشید که یک سال از عمر خود را به راحتی هدر ندهید. البته این گفته بنده به این دلیل نیست که این اشخاص توانایی این کار را ندارد، بلکه به این دلیل است که هر شخص شرایط خاص خودش را دارد پس اگر شخصی با مطالعه یک منبع در آزمون قبول شده است هیچ تضمینی وجود ندارد که سایر افراد با مطالعه آن منابع و مطابق برنامه مطالعاتی اشخاص دیگر قبول شود.
  10. از مرور مطالب خسته نشوید. مدنظرتان باشد که حتی رتبه یک هم استرس دارد. این استرس «که من چیزی بلد نیستم» در آخرین روزهای برگزاری آزمون وکالت زیادتر از حد خودش می شود ولی جای نگرانی نیست. فقط بدانید که این استرس در همه افراد وجود دارد و اگر شما خوب مطالعه کرده باشید در روز آزمون متوجه خواهید شد که همه سوالات برای شما آشناست. این مورد یکی از ویژگی های سوالات تستی است.

76 دیدگاه

  1. من ۳۰ سالمه کارشناسی حقوق دارم الان بوتیک دارم و ماهی ۳۰ الی ۴۰ خالص درمیارم الان وکالت ارزششو داره من یکسال کاسبی را ول کنم درس بخونم؟ چون خیلی از وکلا مینالند درامد ندارند میگن یک ماه یک پرونده ۴۰ تومنی دارند سه ماه پرونده ندارند و اون ۴۰ تومن هم یکجا نمیگیرند مثل ۴۰ درصد اول و بقیه ۶۰ درصد را بعد میگیرند. اگه درآمد وکالت خوبه بشینم امسال را بخونم البته حقوق با وکالت واقعا فرق داره چون حقوق علم هست ولی وکالت هنر هست و نیاز به تلاش زیادیه

    1. سلام
      همه چیز بستگی به سطح علمی و تلاش وکیل دارد.
      درآمد یک وکیل مشخص نیست و اینکه نباید به صرف درامد وارد این حرفه شد و بهتر است در کنار وکالت یک محل درآمد و البته در شان وکالت نیز شخص داشته باشد که صرفا در ابتدای کار به اکتفای درامد وکالت وارد نشود

  2. سلام
    من نمیدونم برای کانون میخوام ازمون بدم یا مرکز
    از این جهت از چه درسایی شروع کنم؟
    دروسی که متفاوت هست رو چیکار کنم؟
    صرفا با مشترکات شروع کنم و اونارو بخونم خوبه؟
    چطور انتخاب کنم کدوم ازمون رو میخوام شرکت کنم؟

  3. سللم وقت بخیر . نیازه دروسی مثل مدنی و تجارت رو فایل هاشون رو گوش کنیم بعد برین سمت منابع برای تک خوانی؟ منظورم اینه گوش دادن به تدریس اونقدر مهم هست که تایم برای وویس ها بذاریم ؟
    من ۲ ترم دیگه کارشناسی‌ام تمومه و عملا هیچ‌مطالعه ای نداشتم . منتها تصمیم گرفتم برای ارشد و وکالت ازمون بدم . پیشنهاد شما چیه؟

    1. سلام. توصیه می کنم کتاب های مرجع را مطالعه کنید. اگر خوب یاد نگرفتید از فایل های صوتی معتبر استفاده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا