جزوه آزمون وکالت
دانشکده حقوق

چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟

چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟ این سوالی است که برای اکثر داوطلبان آزمون وکالت پیش می آید. با این حال اگر پاسخی صحیح و کاربردی برای این سوال بدست نیاید احتمال شکست در این آزمون برای داوطلبان وجود دارد. این شکست را فراوان دیده اید. مثلا وقتی با یک داوطلب آزمون وکالت صحبت می کنید به شما می گوید که دو یا سه سال و حتی بیشتر هست که در حال مطالعه ام ولی قبول نشده ام. این پاسخ یک دلنگرانی و گاهاً نا امیدی را در شما ایجاد می کند و می گویید که من هم نمی توانم قبول شوم.

اکثر این اضطراب ها وقتی ایجاد می شود که داوطلب اطلاع دقیقی از مسائل مرتبط با آزمون از جمله چگونگی مطالعه و آشنایی با نحوه طرح سوال ندارد که نتیجه ای جز عدم قبولی برای داوطلب آزمون وکالت ندارد.

با این وجود برای پاسخ دهی به این سوال: چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟ نکاتی را به عنوان راهکار بیان می کنم و امیدوار هستم با مطالعه و انجام این موارد دیگر در راه آمادگی برای شرکت در آزمون وکالت دچار اضطراب بیش از حد نشوید. پس از مطالعه این متن اگر سوالی برای شما به وجود آمد از قسمت دیدگاه های انتهای همین صفحه سوال خود را ارسال کنید تا پاسخ شما داده شود.

گام اول: انتخاب منبع مطالعاتی آزمون وکالت

چگونه برای آزمون وکالت مطالعه کنیم؟ اولین کار تهیه منابع آزمون وکالت است. اینکه بدانید چه منبعی را جهت مطالعه مورد استفاده قرار دهید نقش بسزایی در عملکرد شما در آزمون دارد. ما قبلا در مطلبی تحت عنوان منابع آزمون وکالت به این موضوع پرداخته ایم که توصیه می شود آن را مطالعه کنید. لازم به ذکر است که از سوی سازمان سنجش منبعی از قبل برای آزمون معرفی نمی شود.

گام دوم: شیوه مطالعه صحیح

پس از آنکه منابع آزمون وکالت را شناسایی و تهیه کردید نوبت به شیوه صحیح مطالعه آنها می رسد. در قالب چند نکته شیوه مطالعه صحیح برای آزمون وکالت را بیان می کنم:

  1. الزاما باید در کنار مطالعه منابع آزمون وکالت به مطالعه متن قوانین (عام و خاص) هم بپردازید.
  2. روی متن قوانین تسلط داشته باشید. این تسلط با مطالعه و تکرار روزانه بر روی متن قوانین به دست می آید. بیشترین سوال در درس های آیین دادرسی مدنی، آیین دادرسی کیفری و حقوق تجارت از نص مواد طرح می شوند.
  3. مباحث مهم هر درس را شناسایی کنید و بیشترین تمرکز خود را در موقع مطالعه منابع بر روی آنها بگذارید. مثلا در درس حقوق مدنی این مباحث مهم هستند: وقف، شرایط اساسی برای صحت معامله، قواعد عمومی معاملات، خسارات حاصله از عدم اجرای تعهدات، شروط ضمن عقد، اقاله، بیع، جعاله، شرکت، ودیعه، وکالت، رهن و هبه.
  4. در حین مطالعه خودتان را به جای طراح سوال بگذارید. بررسی کنید که از نگاه شما کدام قسمت از مبحثی که در حال مطالعه آن هستید، مهم است و قابلیت طرح سوال را دارد. همین قسمت را به عنوان نکته مهم علامت بزنید.
  5. پس از اینکه علامت گذاری هر درس تمام شد، در مرتبه بعدی بیشتر وقت خود را بر روی همان قسمت هایی که به عنوان نکته مهم علامت زده اید، قرار دهید. در مرتبه دوم که مطالعه می کنید قاعدتا نکات جدیدتر برای شما نمایان می شود. این نکات به دلیل تکرار و ارتباط بین مباحث برای شما ایجاد می شود.
  6. پس از مطالعه کامل یک درس می توانید سوالات آزمون های سال های قبل و همچنین سوالات تستی تالیفی (البته استاندارد) را نیز بررسی کنید. هدف شما از بررسی این سوالات صرفاً به دست آوردن نکات جدید و آشنایی با آنها باشد و نه ارزیابی سطح علمی خودتان.
  7. مباحثی که بین اساتید علم حقوق «در حقوق ایران صرفاً به اندازه انگشتان هر دو دست استاد داریم» دارای اختلاف نظر می باشند را شناسایی و سپس نظر ارجح برای آزمون را تشخیص دهید.
  8. از تغییر منابع تا جایی که ممکن است خودداری کنید مگر اینکه به این نتیجه برسید که منبعی که انتخاب کرده اید مناسب برای آزمون وکالت نیست. حال این سوال پیش می آید که چه منبعی مناسب مطالعه آزمون وکالت نیست؟ سعی کنید منبعی را انتخاب کنید که در سوالات سال های قبل بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است. البته این نکته در خصوص مباحث اختلافی هست. مثلا برای درس حقوق مدنی اکثرا نظرات مرحوم دکتر کاتوزیان مدنظر طراحان سوال است.
  9. هر داوطلب دارای شرایطی منحصر به خود است پس مدنظر داشته باشید که اگر شخصی قبلا در آزمون وکالت قبول شده دارای شرایطی متفاوت از شما بوده مثلا از نظر زمان و مکان مطالعه و شاغل بودن یا نبودن. به همین دلیل بنده اعتقادی به وجود پشتیبان برای آزمون وکالت ندارم. بهترین پشتیبان خود داوطلب است زیرا بهتر از خودش کسی از شرایطی که دارد مطلع نیست و ملاک هم تلاش خود شخص است. اگر در شبکه های اجتماعی حضور دارید فراوان دیده اید که عمده افرادی که در آزمون وکالت قبول شده اند بلافاصله در بیوگرافی خود نوشته اند: «مشاور و پشتیبان آزمون وکالت». مراقب باشید که یک سال از عمر خود را به راحتی هدر ندهید. البته این گفته بنده به این دلیل نیست که این اشخاص توانایی این کار را ندارد، بلکه به این دلیل است که هر شخص شرایط خاص خودش را دارد پس اگر شخصی با مطالعه یک منبع در آزمون قبول شده است هیچ تضمینی وجود ندارد که سایر افراد با مطالعه آن منابع و مطابق برنامه مطالعاتی اشخاص دیگر قبول شود.
  10. از مرور مطالب خسته نشوید. مدنظرتان باشد که حتی رتبه یک هم استرس دارد. این استرس «که من چیزی بلد نیستم» در آخرین روزهای برگزاری آزمون وکالت زیادتر از حد خودش می شود ولی جای نگرانی نیست. فقط بدانید که این استرس در همه افراد وجود دارد و اگر شما خوب مطالعه کرده باشید در روز آزمون متوجه خواهید شد که همه سوالات برای شما آشناست. این مورد یکی از ویژگی های سوالات تستی است.

پرسش و پاسخ دانشجویان حقوق

66 دیدگاه

  1. سلام وقت بخیر
    دانشجوی پیام نور هستم و دو ترم دیگه کارشناسی رو تموم میکنم هیچ مطالعه ای نداشتم صرفا فقط میخواستم مدرک بگیرم ولی الان میخوام برای آزمون وکالت بخونم نمیدونم چیکار کنم از کجا شروع کنم
    معدل کارشناسی مهمه؟

  2. سلام وقتتون بخیر ، من در روز ۸ ساعت سرکار هستم ، به نظر شما میتونم برای ازمون وکالت ۱۴۰۲ از الان مطالعه کنم و موفق بشم؟

    1. با سلام
      شما فقط ۸ ساعت از ۲۴ ساعت سر کار هستید
      دو هشت ساعت دیگه زمان هست
      که میشه ۵ ساعت برای خواب شبانه کسر کرد و ۱۱ ساعت هم باقی میماند…۱ ساعت هم پرت بشه باز ۱۰ ساعت زمان دارید …..

  3. سلام بهترین منبع برای درس متون حقوقی رو معرفی میکنید !؟

    1. سلام استاد بنده تازه شروع کردم،مطالعه خوبی هم دارم اما وقتی ازمون ازمایشی شرکت میکنم تعداد غلط هام زیاده،و بین گزینه ها شک دارم ،چ راه حلی برای رفع این ایراد پیشنهاد میکنید،باتشکر

      1. سلام. ازمون ها را صرفا برای مرور نکات شرکت کنید و سعی کنید هیچ اثری بر ذهن شما نسبت به ازمون اصلی نگذارد. این ازمون ها با ازمون اصلی بسیار متفاوت است بنابراین نه از عملکرد خود در این ازمون ها دلسرد شوید و نه خوشحال.

      2. احتمالا مطالبو خیلی احمالی میخونی
        درحالی که معیار طراح سوال همون نکات ریز از متنای قاونیه

  4. سلام شهریور ماه آزمون هستش و من میخام از فردا شروع کنم ب خوندن، آیا امیدی هست توی پنج ماه قبول شم؟ لطفا راهنماییم کنید

  5. چطوری میشه تو ۱۰ رور کل قانونو خوند و تمام کرد؟؟

  6. سلام، لطفاً طریقه برنامه ریزیو توضیح میدید برامون؟ ممنون میشم
    ۲ ساله فارق‌التحصیل شدم، هنوز نتونستم منسجم برنامه ریزی کنمو پایبندش باشم

    1. سلام. برنامه ریزی شخصی است و هر شخص بهترین برنامه ریز برای خودش می باشد. اگر تا به الان با برنامه تمام امورات درسی و زندگی خود را پیش برده اید، نسبت به تنظیم برنامه اقدام کنید والا کارایی برای شما ندارد و بهتر است بدون برنامه پیش بروید و صرفا مطالعه کنید.

    2. سلام میشه بگید متن قوانین خاص و عام یعنی چی؟
      رشته من فقه و حقوقه. دقیق از منابع وکالت اطلاع ندارم.
      برای متن قوانین، باید کتاب خاصی بخرم؟

    3. سلام جناب من یه خانم خانه دار هستم بنظرتون چند ساعت از وقتم رو برای خواندن و یادگیری مطالب بذارم ..ممنون میشم کمکم کنید.

      1. سلام
        از نظر بنده، میزان ساعت نباید ملاک باشد، بلکه ملاک بازدهی از مطالعه انجام شده است. پس سه ساعت درس خواندن مفید بهتر است از 10 ساعت بدون بازدهی

  7. سلام.آقای نصوحی در متن بالا از کتاب تست صحبت کردید ولی چه در منابع وکالت چه متن بالا کتاب تستی معرفی نکردید خواهشمندم اگه میشه کتاب تست هم معرفی کنید یا چند کتاب معتبر تست معرفی کنید؟ با تشکر

    1. سلام. تست های سال قبل را مطالعه کنید.
      کتاب تست خوب سراغ ندارم.

    2. سلام من ترم ۳هستم چون مجازی بودم اصلا کتاب نخوندم با همفکری پاس کردم کلا اما ترم ۳رو میخونم ولی از ترم ۱.۲ هیچی نخوندم زیادم بلد نیستم میخام برا ازمون از الان بخونم تورخدا بگید من چیکار کنم ازکجا شروع کنم

  8. سلام آقای نصوحی. من روی مواد تسلطی ندارم و نمیتونم در کنار منابع استفاده کنم یعنی متوجه نمیشم و فقط کتاب ها (منابع) رو مطالعه میکنم و یاد میگیرم و بعد از مطالعه آزمون های سال های قبل وکالت رو که نگاه میکنم میتونم پاسخ بدم یعنی توانایی قبول شدن رو دارم سوالی که دارم اینه همه که با درصد 90 یا 100 قبول نمیشن یعنی هنوز تسلط کافی ندارن رو مباحث پس من که روی تمامی مباحث تسلط ندارم آیا در مصاحبه یا در وکالت مشکلی پیش نمیاد پرونده گرفتن که الکی نیست به خاطر همین خیلی فکرم درگیره و ناامید شدم و قید آزمون رو میخوام بزنم چون میترسم به قولی وکیل خوبی نشم و مسخره بشم؟راهنمایی بفرمایید.سپاس

    1. سلام. بخوانید تا انشاالله قبول شوید.
      وکیل خوب به مرور و با کسب تجربه (خوب) می شود. صرف مطالعه کتاب تا وقتی وارد کار عملی نشوید، کفایت نمی کند.

  9. سلام..بعد از گرفتن مدرک لیسانس و انجام خدمت سربازی میخوام شروع کنم برای آزمون ارشد و وکالت اما همه چی یادم رفته انگار از صفر میخوام شروع کنم… خیلی کند شدم نسبت به دوران دانشگاه مثلا بعضی وقتها در یه ساعت میتونم دو ماده از کتاب نکته های دکتر خالقی را بخونم چون اصلا برای بار اول هیچ کتابی رو (حقوقی) درست متوجه نمیشم و خیلی طول میکشه بخونم ولی برای بار دوم خیلی چیز ها رو میفهمم که اصلا بار اول متوجه نشدم ولی در بار دوم هم اونجوری که شما فرمودید در ده روز میشه قانون مجازات رو مطالعه کنی اصلا سریع نیستم آیا این عادیه یا خیر؟ چیکار باید بکنم؟

    1. سلام. در همان زمان خدمت سربازی مطالعه کنید. خودم هم همین کار را کردم. فراموشی مطالب طبیعی است و جای نگرانی نیست. شما سعی کنید مطلب را یاد بگیرید و در قید زمان نباشید.

  10. با سلام و احترام
    بنده در حال آماده شدن برای آزمون وکالت 1400 هستم لطفا راهنمایی بفرمایید چگونه میتونم یک مشاور و پشتیبان داشته باشم؟

      1. سلام وقتتون بخیر
        من دارم برای ازمون‌وکالت ۱۴۰۲ اماده میشم ولی متاسفانه هیچ راهنما و پستیبانی ندارم و‌ واقعا گیج شدم
        میتونید یه راهنما یا پشتیبان بهم معرفی کنید؟

  11. سلام ،سال اول دانشگاه هستم ،میخواهم برای ازمون وکالت مطالعه ،از چه کتابی شروع کنم ،ممنون میشم توضیح بدین

    1. سلام. فعلا همان کتاب هایی که برای تدریس به شما معرفی می شود.

  12. سلام
    ممنون ازمطالب مفیدتون،یه سوال لزومی به حفظ شماره ماده قوانین هست؟؟

  13. سلام شبتون بخیر بنظر شما این تکنیک را مراحلشو چه روزایی یا چند ساعت براشون وقت بزاریم راهنمایی کنید ممنون میشم

      1. سلام ،برای مرور کردن خواندن خلاصه برداری هاو قانون وتست کافی هست یا باید کتاب‌ها رو دوباره خوند؟

  14. سلام و احترام خدمت شما بسیار مطالب عالی بود ممنون …من 3 ترم دارم تا لیسانس برای ازمون 1401 دارم خودم رو اماده میکنم ممنون میشم راهنماییی بفرماییید

  15. سلام ممنون از مطالب مفیدتون.بنده برنامه ریزی دارم سعی میکنم دقیق بخونم یادمیگیرم همون لحظه اما تو آزمون های آزمایشی هیچی نمیتونم بزنم مشکل کجاست ؟

    1. سلام. زیاد روی ازمون های ازمایشی حساب نکنید، استاندارد نیستند. برای مرور و یادگیری بخوانید از این آزمون ها را و نه برای سنجش خود.

      1. سلام وقت بخیر سه ساله مرتب مطالعه دارم وفشرده میخونم ولی متاسفانه موقع ازمون دچار استرس میشم وصرف نظر میکنم از آزمون دادن،ممنونم اگه بتونید کمک کنید.

  16. سلام .خسته نباشید.من درازمون وکالت ۹۹میخواهم شرکت کنم والان مدت ده روز هست ک شروع کردم اما کند درس میخوانم مثلا تو دوساعت ده صفحه مطالعه دارم میشه یک راهکار ب من بدید

    1. سلام. مرتبه اول سعی کنید کتاب را به چند بخش تقسیم کنید و هر بخش را به صورت روزنامه وار و یا مثل رمان خواندن بخوانید و دنبال یادگیری کامل نباشید و دور بعد سطح یادگیری خودتان را بیشتر کنید

    2. با سلام
      قصد شرکت در آزمون وکالت سال آینده دارم
      از حقوق جزا شروع کرده ام. قصدم این بود که حداقل روزی 20 ماده با تمام تشریحات و توضیحات را مطالعه کنم اما تا کنون پس از 10 روز فقط 65 ماده با تمام تشریحات و توصیحات را خوانده ام
      به نظر شما این روال و روش غیرعادی نیست آیا روند مطالعه کند نیست؟

      1. سلام. روند شما خیلی کند هست. سعی کنید زیاد روی مطالعه وسواس نداشته باشید. در 10 روز می توان یکبار کل قانون را مطالعه کرد.

  17. با سلام .بنده برا وکالت ۹۸از صبح ساعت شش تا عصر هفت درست میخوندم ولی بازم نمیدونم چرا نتونستم خوب درصد کسب کنم تو درست ها. میشه کمی کمکم کنید مشکل از کجاست

    1. سلام. به ساعت نیست و به یادگیری ربط دارد. بزودی اطلاعاتی در این خصوص در سایت ارائه خواهد شد.

  18. سلام منابع ازمون وکالت را برام بنویسید کاملتر ودقیق .تشکر

      1. با سلام در پاسخ بنده گفته بودید خیلی وسواس نداشته باشم و در 10 روز می‌توان کل قانون را مطالعه کرد شما درست می‌گویید اما آن نوع مطالعه روزنامه وار است با توجه حجم قوانین و ریزه کاریهای آن نمی توان روزنامه وار مطالعه کرد لطفا راهنمایی بفرمایید

        1. روزنامه وار نیست. شما قرار نیست هربار که مبحثی را مطالعه می کنید بار دوم هم به همان نحو مطالعه کنید. یک بار عمقی با وسواس کم می خوانید و مرتبه بعدی مباحث مهم دفعه قبل را با سرعت بیشتری می خوانید.

  19. سلام ممنون از مطالبتون
    شیوه برنامه ریزی و مرور مطالب رو در سایت قرار بدهید. مخصوصا در آخرین روزهای باقیمانده برای وکالت

      1. من سال 90 مدرک کارشناسی فقه و حقوق گرفتم الان میخام برای وکالت شرکت کنم دقیقا نمیدونم از کجا و چجوری شروع کنم میشه لطف کنید کمکم کنید

        1. سلام. ابتدا باید منابع را برای خودتان مشخص کنید و سپس شروع به مطالعه کنید

    1. سلام. بزودی سایت جدید ما رونمایی می شود در این سایت انجام خواهد شد

      1. سلام وقت بخیر
        من سال ۹۰ فارغ التحصیل شدم قبلا به فکروکالت یا سردفتری نبودم ولی الان میخوام شروع کنم ۸ ساله که از دزس دور شدم و تقریبا همه چی یادم رفته از کجا باید شروع کنم؟سپاس

        1. سلام. به زودی مطلبی در این خصوص در سایت قرار خواهد گرفت.

          1. سلام برای ازمون وکالت و ارشد چه مواد قانونی رو باید بخونیم ؟ منظورم اینه به علاوه قوانین اساسی دیگه چه مواد قانونی رو باید خوند من ترم سوم هستم میخام ریز ریز شروع کنم برای خوندن تو آزمون ها میشه همزمان هم درس خوند هم برای آزمو ها خوند من با خلاصه نویسی مطالب رو میفهمم بنظرتون روش درسی هست ؟ اگر میشه لطف کنید کمک کنید چون هیچ کسی رو ندارم و نمیدونم چیکار کنم 🙂

            1. سلام. فعلا همان دروس دانشگاه را بخوانید.
              قانون مدنی – قانون تجارت – قانون ایین دادرسی مدنی – قانون مجازات اسلامی – قانون ایین دادرسی کیفری (این قوانین اصلی هستند)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا