دانشکده حقوق
موضوعات داغ

شرایط ثبت نام آزمون وکالت

شرایط ثبت نام در آزمون وکالت – در این مطلب از سایت حقوق گستر به بررسی شرایط ثبت نام در آزمون وکالت پرداخته شده است.

به اطلاع متقاضیان شرکت در آزمون کارآموزی وکالت دادگستری (کانون وکلای دادگستری) می رساند که اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) هر سالِ به نمایندگی از کانون های وکلای دادگستری جمهوری اسلامی ایران از طریق آزمون کتبی (تستی) و در اجرای قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب 1376، لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 133 و آیین نامه و مقررات مربوط به تعداد مورد نیاز اقدام به برگزاری آزمون ورودی کارآموزی وکالت می نماید.

لازم به ذکر است مطابق تبصره 1 ماده ۵ قانون تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا مکلفند هر سال از طریق سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به برگزاری آزمون پروانه وکالت اقدام نمایند. داوطلبانی که حداقل هفتاد درصد (۷۰٪) امتیاز میانگین نمرات یک درصد (1%) حائزان بالاترین امتیاز را کسب کرده اند، به عنوان پذیرفته شده، جهت طی مراحل مقتضی به مرجع صدور مجوز مربوط معرفی می گردند.

نکته مهم: آگهی مندرج در این صفحه از سایت حقوق گستر صرفاً مختص به آزمون کارآموزی کانون وکلای دادگستری است (و نه مرکز وکلا).

بیشتر بخوانید

لیست کانون های وکلای دادگستری

  1. مرکز (شامل استان های تهران، سمنان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان)
  2. آذربایجان شرقی
  3. فارس و کهگیلویه و بویراحمد
  4. اصفهان
  5. آذربایجان غربی
  6. مازندران
  7. خرسان رضوی و جنوبی
  8. گیلان
  9. قزوین
  10. خوزستان
  11. کرمانشاه
  12. همدان
  13. قم
  14. کردستان
  15. گلستان
  16. مرکزی (اراک)
  17. بوشهر
  18. زنجام
  19. لرستان
  20. کرمان
  21. البرز
  22. چهارمحال و بختیاری
  23. یزد
  24. ایلام
  25. خراسان شمالی

نکته: هر داوطلب در زمان ثبت نام صرفاً قادر به انتخاب یکی از کانون های فوق جهت رقابت و قبولی می باشد. با این توضیح که اگر داوطلبی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان ها در زمان ثبت نام انتخاب نماید، درصورتی قبولی صرفاً می تواند پروانه کارآموزی کانون مذکور را اخذ نماید و در آن محل به فعالیت بپردازد.

چند سوال متداول داوطلبین آزمون وکالت:

1- آیا هر یک کانون های وکلای دادگستری به شرح فوق به صورت جداگانه آزمون برگزار می کند؟

پاسخ: خیر. آزمون توسط اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری (اسکودا) و از طریق سازمان سنجش برگزار می گردد و سوالات به صورت واحد می باشد.

2- اگر در یک کانون پذیرفته شویم، آیا امکان وکالت و یا کارآموزی در سایر کانون ها را داریم؟

پاسخ: کارآموزی صرفاً در همان کانون قبول شده انجام می گردد مگر اینکه از طریق تشریفات انتقالی اقدام به اخذ انتقالی موقت نمایید که این امر صرفاً منوط به پذیرش کانون مبدا و مقصد و پس از پرداخت هزینه امکان پذیر است. همچنین در خصوص انتقال دائم نیز باید ذکر شود که با دارا بودن شرایط اعلامی از سوی کانون های وکلای دادگستری و پس از اخذ پروانه وکالت پایه یک (پس از کارآموزی) و با اخذ موافقت کانون مبدا و مقصد و پس از پرداخت هزینه انتقالی میسر می گردد.

با این حال چه در دوره کارآموزی و چه پس از اخذ پروانه وکالت پایه یک، قادر خواهید بود که در سایر استان ها نیز قبول وکالت نمایید با این شرط که 1- نمی توانید در استان یا شهرستان دیگری به جز محلی که برای آن پروانه اخذ کرده اید دفتر و تابلوی وکالت نصب کنید. 2- نباید تمرکز اشتغال به وکالت به محل دیگری منتقل شود برای مثال اگر پروانه وکالت در شهرستان مبارکه اصفهان را اخذ نموده اید و به فرض در 20 پرونده قبول وکالت نموده اید، اگر از این تعداد مثلا در 18 پرونده در استان تهران قبول اعلام وکالت کرده باشید این تخلف محسوب می شود.

مواد امتحانی آزمون وکالت

اين آزمون، كتبي، یک مرحله‌ای  به صورت تستي بوده و ضرائب دروس آن به شرح ذیل می‌باشد:  

ردیف نام دروس ضریب
1 حقوق مدنی 3
2 آيين دادرسي مدنی 3
3 حقوق تجارت 2
4 اصول استنباط حقوق اسلامی و متون فقه 1
5 حقوق جزای عمومی و اختصاصی 2
6 آيين دادرسی كيفری 2
7 حقوق اساسی 1

بر اساس ماده 2 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب 1376 شرایط شرکت در آزمون و اخذ پروانه کارآموزی وکالت (کانون وکلای دادگستری):

  1. تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
  2. اعتقاد و التزام عملی به احکام و مبانی دین مقدس اسلام.
  3. اعتقاد و تعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران، ولایت فقیه، قانون اساسی.
  4. نداشتن پیشینه محکومیت موثر کیفری.
  5. نداشتن سابقه عضویت و فعالیت در گروه های الحادی و فرض ضالبه و معاند با اسلام.
  6. گروه هایی که مرامنامه آنها مبتنی بر نفی ادیان الهی می باشد.
  7. عدم وابستگی به رژیم منحوس پهلوی و تحکیم پایه های رژیم طاغوت.
  8. عدم عضویت و هواداری از گروهک های غیرقانونی و معاند با جمهوری اسلامی ایران.
  9. عدم اعتیاد به مواد مخدر و استعمال مشروبات الکلی.
  10. دارا بودن دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق (از دانشکده های حقوق داخل یا خارج از کشور که مورد تایید وزارت علوم و تحقیقات و فناوری باشد) یا دانشنامه لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح.

تبصره1: کسانی که فاقد مدرک کارشناسی حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح بوده و فقط دارای مدارک بالاتر آن هستند حق شرکت در آزمون را ندارند.

مثال: اگر شخصی دارای لیسانس ادبیات فارسی باشد و از طرفی دانشنامه کارشناسی ارشد در گرایش حقوق خصوصی را نیز داشته باشد به دلیل اینکه لیسانس حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی را ندارد نمی تواند در آزمون وکالت شرکت کند.

تبصره2: دارندگان مدارک کارشناسی نا پیوسته حقوق با مدرک کاردانی مرتبط به شرط آن که واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق را گذرانده باشند مجاز به شرکت در آزمون هستند.

مثال: اگر داوطلبی در دوره های کاردانی و کاردانی به کارشناسی در دانشگاه های آزاد و یا علمی کاربردی دارای مدرک باشد، این داوطلب صرفاً با گذراندن واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق می تواند در آزمون شرکت کند.

تبصره3: اقلیت های مذهبی رسمی از دارا بودن شرایط مندرج در بند (ب) مستثنی می باشند.

نکته: موارد 1 تا 10 ذکر شده از طریق مراجع قضایی و اطلاعاتی استعلام می گردد و در مورد (9) نیز از طریق پزشکی قانونی داوطلب باید آزمایش دهد.

نکته: دارندگان معافیت های تحصیلی، مربوط به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و حوزه علمیه و به طور کلی افراد فاقد گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم، تحت هیچ شرایطی حق شرکت در آزمون را نخواهند داشت.

بر اساس ماده 10 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1333 به اشخاص زیر اجازه وکالت داده نمی شود:

  1. اتباع خارجه
  2. قضات و مستخدمین دولتی و بدلی و مملکتی و بنگاه هایی که تمام یا قسمتی از سرمایه آن متعلق به دولت است در حین اشتغال به خدمت به استثنای استادان دانشکده حقوق که اشتغال به تدریس در یکی از شعب حقوقی دارند در صورت اجازه شورای دانشگاه.
  3. محکومین به انفصال ابد از خدمات دولتی.
  4. اشخاص مشهور به فساد اخلاق و تجاهر به استعمل مسکر و افیون و اعمالی منافی عفت.
  5. محکومین به جنایت مطلقاً و محکومین به اعمال منافی با امانت و عفت و شئون وکالت به تشخیص هیات مدیره کانون و یا آن که به موجب قانون مستلزم محرومیت از بعضی حقوق اجتماعی است.
  6. کسانی که به اتهام جنایت های مذکور تحت محاکمه هستند.
  7. اشخاصی که طبق حکم دادگاه از وکالت محروم شده اند.

شرایط سنی آزمون وکالت

پروانه کارآموزی وکالت دادگستری در حوزه قضایی استان تهران فقط به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از چهل سال تمام بیشتر نباشد و برای سایر حوزه های قضایی (سایر استان ها) پروانه کارآموزی به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از پنجاه سال تمام بیشتر نباشد.

تبصره: حداقل سن شرکت در آزمون در زمان ثبت نام 24 سال تمام شمسی است.

نویسنده
احسان نصوحی
منبع
سایت حقوق گستر

61 دیدگاه

  1. سلام ببخشید من ازمون وکالت قبول شدم و لیسانس مدرک اصلیمو گرفتم الان متوجه شدم که یکی از دروس علوم قضایی رو ب جای دروس حقوق پاس کردم و نه دانشگاه و نه سازمان کشوری متوجه این امر نشدند ک مدرک اصلی منو دادن ایا ممکنه برای وکالت من و ادامه تحصیلم در ارشد مشکلی حاصل بشه و یا راهی داشته باشی بدون اینکه از وکالت جا بمونم اینو درست بکنم

  2. سلام من مدرک سطح یک حوزه علمیه(کاردانی)دارم آیا میتونم تو دوره کارشناسی ناپیوسته حقوق شرکت و بعدش تو آزمون وکالت شرکت کنم یا برای آزمون وکالت حتما باید تو کارشناسی پیوسته شرکت کنم؟

  3. سلام، من ترم مهر ماه ۴۰۱مدرک کارشناسی ام را ب اتمام می‌رسونم آیا در آزمون خرداد ماه ۴۰۱که هنوز دو ترم به دانشگاه و گرفتن مدرک کارشناسی ام مانده میتوانم در آزمون شرکت کنم ؟،لطفا شرایط آزمون رو واسم تشریح کنید، اگه امکانش هس،چون موسسه ثبت‌نام کردم و هزینه دادم و الان طبق نظریه ی جدید اسکودا یه سری چیزا که نمیتونی آزمون بدی به گوشم خورده که خیلی نگرانم کرده چون یکسال هس دارم میخونم

  4. سلام شنیدم که اگه در آزمون وکالت رد بشی سال بعد اجازه شرکت در آزمون رو نداری درسته؟؟
    و آیا محدودیتی برای دفعات شرکت در آزمون وجود داره؟

    1. سلام. چنین چیزی نیست و محدودیتی در تعداد دفعه شرکت در ازمون وکالت وجود ندارد.

  5. سلام وقت بخیر
    در روز ثبت نام ۴۰ سال و ۵ ماه دارم
    ایا میتوانم کانون مرکز رو انتخاب کنم؟ ایا در اینگونه موارد کانون مسامحه به خرج میدهد؟
    بسیار مهم است لطفا در اسرع وقت پاسخ مرقوم بفرمایید

  6. سلام،اقامن ۲۱سالگیم شرکت کنم،قبول شم،این قبولی محفوظ میمونه تا۲۵ سالگی برم کارآموزی وبعدپروانه بگیریم،یا مفتی شرکت کردم وباید۲۵ سالگی بطورجدی شرکت کنم؟

    1. سلام. باید شرایط سنی در موقع ثبت نام را داشته باشید. اینکه شما را در این صورت پذیرش می کنند یا خیر را باید از کانون مربوطه استعلام کنید ولی بعید می دانم 4 سال شما را در لیست قبولی قرار بدهند.

  7. سلام زمانی که یک ترم مانده به پایان مقطع کارشناسی (یعنی پایان ترم ۷)میتوانم در آزمون وکلای قوه ی قضاییه شرکت کنم یا خیر؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا