دانشکده حقوق
موضوعات داغ

شرایط ثبت نام آزمون وکالت

شرایط ثبت نام در آزمون وکالت – در این مطلب از سایت حقوق گستر به بررسی شرایط ثبت نام در آزمون وکالت پرداخته شده است.

به اطلاع متقاضیان شرکت در آزمون کارآموزی وکالت دادگستری (کانون وکلای دادگستری) می رساند که اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران (اسکودا) هر سالِ به نمایندگی از کانون های وکلای دادگستری جمهوری اسلامی ایران از طریق آزمون کتبی (تستی) و در اجرای قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب 1376، لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 133 و آیین نامه و مقررات مربوط به تعداد مورد نیاز اقدام به برگزاری آزمون ورودی کارآموزی وکالت می نماید.

لازم به ذکر است مطابق تبصره 1 ماده ۵ قانون تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا مکلفند هر سال از طریق سازمان سنجش آموزش کشور نسبت به برگزاری آزمون پروانه وکالت اقدام نمایند. داوطلبانی که حداقل هفتاد درصد (۷۰٪) امتیاز میانگین نمرات یک درصد (1%) حائزان بالاترین امتیاز را کسب کرده اند، به عنوان پذیرفته شده، جهت طی مراحل مقتضی به مرجع صدور مجوز مربوط معرفی می گردند.

نکته مهم: آگهی مندرج در این صفحه از سایت حقوق گستر صرفاً مختص به آزمون کارآموزی کانون وکلای دادگستری است (و نه مرکز وکلا).

بیشتر بخوانید

لیست کانون های وکلای دادگستری

  1. مرکز (شامل استان های تهران، سمنان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان)
  2. آذربایجان شرقی
  3. فارس و کهگیلویه و بویراحمد
  4. اصفهان
  5. آذربایجان غربی
  6. مازندران
  7. خرسان رضوی و جنوبی
  8. گیلان
  9. قزوین
  10. خوزستان
  11. کرمانشاه
  12. همدان
  13. قم
  14. کردستان
  15. گلستان
  16. مرکزی (اراک)
  17. بوشهر
  18. زنجام
  19. لرستان
  20. کرمان
  21. البرز
  22. چهارمحال و بختیاری
  23. یزد
  24. ایلام
  25. خراسان شمالی

نکته: هر داوطلب در زمان ثبت نام صرفاً قادر به انتخاب یکی از کانون های فوق جهت رقابت و قبولی می باشد. با این توضیح که اگر داوطلبی کانون وکلای دادگستری استان اصفهان ها در زمان ثبت نام انتخاب نماید، درصورتی قبولی صرفاً می تواند پروانه کارآموزی کانون مذکور را اخذ نماید و در آن محل به فعالیت بپردازد.

چند سوال متداول داوطلبین آزمون وکالت:

1- آیا هر یک کانون های وکلای دادگستری به شرح فوق به صورت جداگانه آزمون برگزار می کند؟

پاسخ: خیر. آزمون توسط اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری (اسکودا) و از طریق سازمان سنجش برگزار می گردد و سوالات به صورت واحد می باشد.

2- اگر در یک کانون پذیرفته شویم، آیا امکان وکالت و یا کارآموزی در سایر کانون ها را داریم؟

پاسخ: کارآموزی صرفاً در همان کانون قبول شده انجام می گردد مگر اینکه از طریق تشریفات انتقالی اقدام به اخذ انتقالی موقت نمایید که این امر صرفاً منوط به پذیرش کانون مبدا و مقصد و پس از پرداخت هزینه امکان پذیر است. همچنین در خصوص انتقال دائم نیز باید ذکر شود که با دارا بودن شرایط اعلامی از سوی کانون های وکلای دادگستری و پس از اخذ پروانه وکالت پایه یک (پس از کارآموزی) و با اخذ موافقت کانون مبدا و مقصد و پس از پرداخت هزینه انتقالی میسر می گردد.

با این حال چه در دوره کارآموزی و چه پس از اخذ پروانه وکالت پایه یک، قادر خواهید بود که در سایر استان ها نیز قبول وکالت نمایید با این شرط که 1- نمی توانید در استان یا شهرستان دیگری به جز محلی که برای آن پروانه اخذ کرده اید دفتر و تابلوی وکالت نصب کنید. 2- نباید تمرکز اشتغال به وکالت به محل دیگری منتقل شود برای مثال اگر پروانه وکالت در شهرستان مبارکه اصفهان را اخذ نموده اید و به فرض در 20 پرونده قبول وکالت نموده اید، اگر از این تعداد مثلا در 18 پرونده در استان تهران قبول اعلام وکالت کرده باشید این تخلف محسوب می شود.

مواد امتحانی آزمون وکالت

اين آزمون، كتبي، یک مرحله‌ای  به صورت تستي بوده و ضرائب دروس آن به شرح ذیل می‌باشد:  

ردیف نام دروس ضریب
1 حقوق مدنی 3
2 آيين دادرسي مدنی 3
3 حقوق تجارت 2
4 اصول استنباط حقوق اسلامی و متون فقه 1
5 حقوق جزای عمومی و اختصاصی 2
6 آيين دادرسی كيفری 2
7 حقوق اساسی 1

بر اساس ماده 2 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب 1376 شرایط شرکت در آزمون و اخذ پروانه کارآموزی وکالت (کانون وکلای دادگستری):

  1. تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
  2. اعتقاد و التزام عملی به احکام و مبانی دین مقدس اسلام.
  3. اعتقاد و تعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران، ولایت فقیه، قانون اساسی.
  4. نداشتن پیشینه محکومیت موثر کیفری.
  5. نداشتن سابقه عضویت و فعالیت در گروه های الحادی و فرض ضالبه و معاند با اسلام.
  6. گروه هایی که مرامنامه آنها مبتنی بر نفی ادیان الهی می باشد.
  7. عدم وابستگی به رژیم منحوس پهلوی و تحکیم پایه های رژیم طاغوت.
  8. عدم عضویت و هواداری از گروهک های غیرقانونی و معاند با جمهوری اسلامی ایران.
  9. عدم اعتیاد به مواد مخدر و استعمال مشروبات الکلی.
  10. دارا بودن دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق (از دانشکده های حقوق داخل یا خارج از کشور که مورد تایید وزارت علوم و تحقیقات و فناوری باشد) یا دانشنامه لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح.

تبصره1: کسانی که فاقد مدرک کارشناسی حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی با تایید مرجع صالح بوده و فقط دارای مدارک بالاتر آن هستند حق شرکت در آزمون را ندارند.

مثال: اگر شخصی دارای لیسانس ادبیات فارسی باشد و از طرفی دانشنامه کارشناسی ارشد در گرایش حقوق خصوصی را نیز داشته باشد به دلیل اینکه لیسانس حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی را ندارد نمی تواند در آزمون وکالت شرکت کند.

تبصره2: دارندگان مدارک کارشناسی نا پیوسته حقوق با مدرک کاردانی مرتبط به شرط آن که واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق را گذرانده باشند مجاز به شرکت در آزمون هستند.

مثال: اگر داوطلبی در دوره های کاردانی و کاردانی به کارشناسی در دانشگاه های آزاد و یا علمی کاربردی دارای مدرک باشد، این داوطلب صرفاً با گذراندن واحدهای دروس دوره کارشناسی حقوق می تواند در آزمون شرکت کند.

تبصره3: اقلیت های مذهبی رسمی از دارا بودن شرایط مندرج در بند (ب) مستثنی می باشند.

نکته: موارد 1 تا 10 ذکر شده از طریق مراجع قضایی و اطلاعاتی استعلام می گردد و در مورد (9) نیز از طریق پزشکی قانونی داوطلب باید آزمایش دهد.

نکته: دارندگان معافیت های تحصیلی، مربوط به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و حوزه علمیه و به طور کلی افراد فاقد گواهی پایان خدمت یا معافیت دائم، تحت هیچ شرایطی حق شرکت در آزمون را نخواهند داشت.

بر اساس ماده 10 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1333 به اشخاص زیر اجازه وکالت داده نمی شود:

  1. اتباع خارجه
  2. قضات و مستخدمین دولتی و بدلی و مملکتی و بنگاه هایی که تمام یا قسمتی از سرمایه آن متعلق به دولت است در حین اشتغال به خدمت به استثنای استادان دانشکده حقوق که اشتغال به تدریس در یکی از شعب حقوقی دارند در صورت اجازه شورای دانشگاه.
  3. محکومین به انفصال ابد از خدمات دولتی.
  4. اشخاص مشهور به فساد اخلاق و تجاهر به استعمل مسکر و افیون و اعمالی منافی عفت.
  5. محکومین به جنایت مطلقاً و محکومین به اعمال منافی با امانت و عفت و شئون وکالت به تشخیص هیات مدیره کانون و یا آن که به موجب قانون مستلزم محرومیت از بعضی حقوق اجتماعی است.
  6. کسانی که به اتهام جنایت های مذکور تحت محاکمه هستند.
  7. اشخاصی که طبق حکم دادگاه از وکالت محروم شده اند.

شرایط سنی آزمون وکالت

پروانه کارآموزی وکالت دادگستری در حوزه قضایی استان تهران فقط به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از چهل سال تمام بیشتر نباشد و برای سایر حوزه های قضایی (سایر استان ها) پروانه کارآموزی به کسانی داده می شود که هنگام ثبت نام سن آنها از پنجاه سال تمام بیشتر نباشد.

تبصره: حداقل سن شرکت در آزمون در زمان ثبت نام 24 سال تمام شمسی است.

نویسنده
احسان نصوحی
منبع
سایت حقوق گستر

61 دیدگاه

  1. سلام خسته نباشید
    من دیپلم تجربی دارم اگه برم دانشگاه ازاد و حقوق بخونم میتونم ازمون وکالت بدم ؟!
    و اینکه مدرک دانشگاه ازاد معتبر تره یا دانشگاهای غیر انتفاعی مثل علم و هنر ؟!
    در مورد قبولی ازمون وکالت هم ممنون میشم توضیح بدید

  2. سلام اینکه میگید حداقل سن ۲۵سال هستش برای ازمون وکالت
    یعنی من توی سن ۲۱سالگی ازمون بدم
    و قبول شم نمیتونم برم کانون وکلا؟؟

    1. سلام. می توانید ثبت نام کنید ولی پروانه وکالت را پس از 25 سالگی به شما می دهند

  3. سلام ، چندین سال از فارغ التحصیلی ام گذشته و الان میخوام کانون وکلا شرکت کنم و هیچ اطلاعاتی از زمان ازمون، کتابها، ناشران ، و منابع ندارم ، اگه امکان داره راهنمایی بفرمایید.

  4. سلام من ۳۹ ساله هستم و فوق لیسانس معماری ولی به رشته حقوق خیلی علاقه دارم و الان دانشجوی سال دوم حقوق دانشگاه ازاد هستم می خواهم بدانم با توجه به سنم اگر در آزمون وکالت یکی از شهرستانها البته بعد از گرفتن لیسانس حقوق قبول شوم آیا می توانم در تهران به عنوان وکیل کار کنم یا فقط در شهرستانی که قبول شدم می توانم کار کنم یا این مساله فقط مربوط به تاسیس دفتر در تهران و شهرستان است خواهشمند است بنده را راهنمایی کنید با تشکر از شما.

    1. سلام.
      نباید فعالیت خود را بر روی استانی به جز استانی که پروانه وکالت دارید متمرکز کنید ولی می توانید انتقالی بگیرید که باید هزینه پرداخت کنید.

  5. سلام من دانشجوی ترم 7 رشته ی فقه و مبانی حقوق هستم.با اینکه با خواندن این رشته شرایط شرکت در آزمون را دارم ولی احساس میکنم بیشتر دروس تخصصی رشته ام فقهی بوده و نسبتا تعداد کمتری واحد حقوقی گذرانده ام.و به همین دلیل پایه ی حقوقی ضعیفی دارم.و خیلی از اصطلاحات حقوقی برایم گنگ و مبهم است.و همین امر باعث شده وقتی کتاب قانون مدنی را مطالعه میکنم برایم غیر قابل فهم باشد.سوالم اینه چه راهی برای بالابردن اطلاعات حقوقی ام پیشنهاد میکنید.که البته سریع هم باشد.ممنون.

  6. با سلام خدمت شما و عرض خسته نباشی
    حقیقا من تازه فارغ التحصیل شدم و از زمستان دارم درس می خوان و ارشد شرکت کردم گرایش خصوصی قبول نشدم و اما یک دور خواندم و حالا از شهریور دارم ازمون وکالت شرکت می کنم و دارم اصول و تجارت رو می خوانم در کنار قانون تست می زنم و یک مروزی دارم می زنم و خلاصه تهیه کردم و ماه بعد هم می خوام مدنی و ایین دادرسی مدنی و جزا بخونم ….. لطفا بفرمایید ایا سیر مطالعاتی من با توجه به این مدت محدود چطوری هستش می توانم امیدوار به قبولی باشم چون از طرف خانواده تهدید شدم که قبول نشم درس ذیگه بی درس ممنون روز خوش

    1. سلام
      منابع از کامنت شما حذف شد زیرا معتبر نبودند. با این منابع سخت است قبول بشوید

    1. سلام.
      حداقل سن برای وکالت : 25 سال
      حداکثر سن در تهران : 40 سال و در سایر استان ها 50 سال است

  7. سلام خسته نباشید من ترم 7 حقوق هستم و درسم تا دی ماه تموم میشه یعنی تا موقعی که جواب ازمون وکالت بیاد ایا میتونم در ازمون وکالت شرکت کنم؟یا نه باید یکسال عقب بیفتم؟

  8. سلام.من شنیدم اگر بیش از 3 بار کسی در ازمون وکالت رد شه دیگه نمیتونه هیچوقت شرکت کنه.درسته یا نه؟؟

  9. سلام
    بنده دانشجو ترم آخر کارشناسی حرفه ای حقوق .حقوق ثبتی در دانشگاه علمی کاربردی کیش هستم،متاسفانه شنیدم که نمیتونم در آزمون وکالت شرکت کنم به دلیل اینکه این دانشگاه ۴۰ واحد کمتر از دانشگاه های شهرهای دیگه ارائه دادند و بایستی در دانشگاه دیگه ای این ۴۰ واحد رو بگزرونم و این امر ضروری است،خواستم از صحت این حرف مطلع شم ….
    ممنون میشم جواب رو به ایمیلم بفرستید

    1. سلام . برای شرکت در ازمون وکالت باید تمام واحد های رشته حقوق در مقطع لیسانس پیوسته را بگذرانید .

  10. بنده کارشناسی ارشد مدیریت مالی هستم و علاقه مندم رشته حقوق بخونم الان 43 سال دارم میتونم رشته حقوق بخونم و در آزمون وکالت قبول بشم لطفا راهنمایی فرمایید

    1. سلام
      در حال حاضر شرط سن برای ازمون وکالت در مرکز تا 40 سال و در سایر استان ها تا 50 سال میباشد

  11. سلام من تو دبیرستان رشته ی علوم ومعارف خوندم سوالم اینه که این رشته نسبت به رشته ی علوم انسانی امتیازی هم داره یا نه
    دوما اینکه کنکور این رشته جداست یا باید کنکور انسانی بدم؟؟

  12. سلام خسته نباشید، من دیپلم معماری دارم الان میخوام رشتمو عوض کنم و تو دانشگاه حقوق بخونم، واقعا نمیدونم باید چطور تغییر رشته بدم؟ راه و مراحلمو نمیدونم! میشه راهنماییم کنید؟؟??

  13. ببخشید من برای کنکور لیسانس حقوق .باید دیپلم انسانی بگیرم یا نه بافوق دیپلم هم میتوانم شرکت کنم بخششید انقدر سوال میپرسم اخه واسم موضوع خیلی مهمه

    1. سلام
      باید کنکور انسانی بدهید و یا دانشگاه های ازاد هم هستند که گاها بدون آزمون پذیرش دارند.

    2. سلام من متولد آبان ۷۶ هستم و الان ۲۳ ساله شدم اگر در آزمون وکالت ۱۴۰۰ شرکت کنم ک در اون موقع تازه وارد ۲۴ شدم و قبول بشم ایا بعد از گذروندن ۱۸ ماه کاراموزی، پروانه وکالت به من تعلق میگیره یا باید ۲۵ سالم تمام شده باشه؟و صبر میکنن ۲۵ سالم تمام شود و ب من پروانه وکالت بدن یا قبولی و کاراموزیم سوخت میشه و دوباره باید ازمون بدم؟

      1. سلام. برای گرفتن پروانه وکالت باید 25 سال سن داشته باشید. فکر نکنم قبولی شما از بین برود با این حال از کانون وکلای استان خود این سوال را مجدد بپرسید

  14. ببخشید میشه یکم دقیق تر درمورد کنکورش صحبت کنید ممنون میشم توضیحات لازم

    1. سلام
      توضیحات کلی همین مباحث بود . شرایط عمومی ازمون هم همه ساله در موقع ثبت نام بیان میشوند

  15. سلام من دانشجوی ترم اخر رشته حسابداری هستم ودیپلمم را از مدرسه فنی گرفتم .علاقه شدیدی به رشته حقوق دارم .ایا در ازمون کاردانی به کارشناسی میتوانم شرکت کنم .و پس از اخذ مدرک لیسانس میتوانم در ازمون وکالت شرکت کنم ؟؟؟؟؟

  16. سلام من یک نهمی هستم و رشته انسانی میخوام برم و ازمون ورودی دبیرستان های فرهنگ و دادم .میخوام در ادامه تحصیلاتم رشته حقوق را انتخاب کنم ولی ترسی در وجودم نهفته شده که ایا من توانایی این رشته را دارم …زیاد از شخصیتم نمیدونم که ابین رشته ایند ه ا ی داره واسم یا نه چیکار کنم تا مطمن تر به این رشته برم؟لطفا کمکم کنید. باتشکر

    1. سلام.
      رشته خوبی است و اینده کاری خوبی نیز دارد. اما همه چیز بستگی به علاقه خودتان دارد.

  17. سلام من نهمی هستم و امسال قصد دارم به رشته ی علوم انسانی برم و از اونجا وکالت رو بردارم ولی همه از حجم دوروسش و فلسفه و منطقی که در این رشته وجود داره حرف میزنن و منو میترسونن ممنون میشم اگه منو در این باره راهنمایی کنین

    1. سلام.
      شما باید رشته حقوق را انتخاب کنید و پس از کسب مدرک لیسانس امتحان وکالت بدهید.
      این رشته نه فلسفه دارد و نه منطق و رشته خوب و آینده داری است .

  18. با سلام و خداقوت
    من دانشجوی ترم سوم دانشگاه پیامنور هستم.برای پیشرفت اطلاعات حقوقی وبرای آمادگی در رشته وکالت و کسب آگاهی و قوی شدن لطفا راهنماییم کنید.
    قصد دارم برای کارشناسی ارشد در رشته وکالت یا قضاوت ؛و یا جزا ادامه تحصیل بدم
    بیشتر توی وکالت استعداد دارم

    1. سلام
      باید از الان مطالب اصلی حقوق را با فهم بیشتر فرابگیرید و مطالعه داشته باشید.
      در مورد ادامه تحصیل هم باید در سال اخر تصمیم بگیرید. باتشکر

  19. با سلام،من داشجوی ترم چهارم حقوق از دانشگاه علمی کاربردی استان لرستان هستم،میخواستم بدونم فارغ التحصیلان دانشگاه علمی کاربردی میتونن در آزمون وکالت شرکت کنند یا نه؟
    لطفا اگه امکان داره جوابو به ایمیلم ارسال کنید،خیلی ممنون میشم،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا