جزوه آزمون وکالت
دانشکده حقوق

منابع آزمون وکالت

منابع آزمون وکالت – اصلی ترین مرحله برای آمادگی در آزمون وکالت انتخاب منابع درسی هست که داوطلب بتواند با مطالعه آنها به نتیجه مطلوب خود برسد. با این حال هیچ کتاب مشخصی به عنوان منبع از قبل تعیین شده ای از سوی سازمان سنجش که عهده دار برگزاری این آزمون می باشد معرفی نمی شود. یکی از دلایل این امر می تواند این نکته باشد که داوطلبی که دارای دانشنامه لیسانس رشته حقوق يا دانشنامه ليسانس فقه و مباني حقوق اسلامي هست، باید بر محتوای منابع درسی رشته حقوق تسلط نسبی را داشته باشد. 

قبل از ورود به بحث معرفی منابع آزمون وکالت بهتر است شرایط ثبت نام آزمون وکالت را هم مطالعه کنید.

با این حال عدم معرفی کتاب مشخصی به عنوان منبع آزمون وکالت مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. از بین این مشکلات به دو مورد آن اشاره می کنم:

1- طرح سوالات از موضوعاتی که بین دکترین حقوق دارای اختلاف نظر هست.

بیشتر بخوانید

2- اختلاف سلیقه در معرفی منابع درسی که دچار سردرگمی داوطلب خواهد شد.

از بین دو مورد فوق اصلی ترین مشکل همان اختلاف سلیقه در معرفی کتاب های درسی به عنوان منبع آزمونی می باشد. معرفی کتاب های مختلف به عنوان منبع درسی دلایل مختلفی دارد که بازهم به دو دلیل آن اشاره می کنم:

1- کسب سود و منفعت: بسیار مشاهده شده است که موسسه های آموزشی و اشخاص حقیقی صرفاً کتاب هایی که تالیف خودشان هست را به عنوان منبع درسی معرفی می کنند. چنین کتاب هایی ممکن است از محتوای کامل و خوبی برخوردار نباشند، هرچند که در این خصوص کتاب های مفیدی هم منتشر شده است. پس توصیه می شود در خصوص انتخاب چنین کتاب هایی ابتدا به صورت کامل تحقیق کنید.

2- اعتماد به صحبت های دیگران: متاسفانه در جامعه حقوقی ما عمده اشخاصی که در آزمون های حقوقی از جمله وکالت و قضاوت پذیرفته می شود از فردای اعلام نتایج در بیوگرافی خود در شبکه های اجتماعی چنین درج می کند: (پشتیبان داوطلبان در آزمون های حقوقی – معرفی منابع درسی – استاد درس حقوق مدنی و غیره). بازهم می گویم هستند افرادی که در این مورد تخصص دارند ولی به حرف هر شخصی نباید گوش داد و قبل از تهیه منابع حتما تحقیق کنید.

در این خصوص این نکته را مدنظر داشته باشید که اگر شخصی در آزمون وکالت قبول شده قاعدتا شرایط یکسانی با شما نداشته است. هر شخصی برای شرکت در آزمون از نظر محیط و زمان و نوع مطالعه و استعداد با سایر شرکت کنندگان متفاوت است، پس نمی توانیم برای همه افراد یک شیوه و یک منبع را معرفی کنیم. یک مثال هم از متن قانون آیین دادرسی مدنی بیان می کنم: «ماده 4- دادگاه ها مکلفند در مورد هر دعوی به طور خاص تعیین تکلیف نمایند و نباید به صورت عام و کلی حکم صادر کنند».

معرفی منابع جهت شرکت در آزمون وکالت

با توجه به مطالبی که بیان شد، لیستی از کتاب های درسی و آموزشی جهت شرکت در آزمون به شما معرفی می شود که می توانید با تحقیق کامل نسبت به تهیه آنها اقدام نمایید. این منابع از دید بنده محتوای خوبی دارند و هدف از انتخاب این تعداد از کتاب ها این است که داوطلب موقعی که شروع به مطالعه برای آزمون نمود، پس از قبولی دیگر تا حدودی مشکل علمی در خصوص مباحث پایه رشته حقوق نداشته باشد. لازم به ذکر است استفاده از کتاب های زیر برای سایر آزمون های حقوقی نیز مناسب می باشند.

مجدد بیان می شود که این منابع معرفی شده ممکن است برای هر شخص موثر واقع نشود. برای مثال اگر داوطلبی از نظر علمی سطح خوبی دارد بهتر است از منابعی استفاده کند که بیشتر برای دوره مباحث به او کمک کند یا اگر شخصی در چندماه قبل از شروع آزمون قصد مطالعه دارد، رجوع به این منابع برای ایشان موثر نیست. نکته مهم دیگر این هست که محتوای برخی از کتاب های زیر به دلیل نوع نگارش آنها برای برخی از داوطلبان قابل درک نباشد که برای رفع این مشکل هم می توانید از کتاب های جایگزین یا کتاب هایی که نوع نگارش راحتی دارند استفاده نمایید.

توجه: محتوا و نکات کلیدی کتاب های زیر در قالب جزوه آزمون وکالت گردآوری شده است که می توانید جهت یادگیری و مرور مباحث از آن استفاده کنید. لازم به ذکر است این جزوه از منابع زیر به همراه سایر کتاب ها تهیه شده و صرفاً به عنوان منبع معرفی نمی گردد. 

 

منابع درس حقوق مدنی
نام کتاب نویسنده
اموال و مالکیت دکتر سید حسین صفایی.
اعمال حقوقی مرحوم دکتر ناصر کاتوزیان (منبع جایگزین: قواعد عمومی قراردادها از دکتر سید حسین صفایی)
الزامات خارج از قرارداد دکتر سید حسین صفایی
عقود معین (جلد ۱ و ۲) مرحوم دکتر ناصر کاتوزیان
حقوق خانواده دکتر سید حسین صفایی 
منابع درس آیین دادرسی مدنی
نام کتاب نویسنده
آیین دادرسی مدنی (۳ جلدی دوره پیشرفته) دکتر عبدالله شمس (منبع جایگزین: آیین دادرسی مدنی سه جلدی دوره بنیادین)
منابع درس حقوق تجارت
نام کتاب نویسنده
کلیات معاملات تجاری دکتر ربیعا اسکینی
شرکت های تجاری (جلد ۱ و ۲) دکتر ربیعا اسکینی
اسناد تجاری دکتر ربیعا اسکینی
ورشکستگی دکتر ربیعا اسکینی
منابع درس حقوق جزا
نام کتاب نویسنده
حقوق جزای عمومی (۳ جلدی) دکتر محمدعلی اردبیلی (منبع جایگزین کتاب حقوق جزای عمومی از دکتر علی مراد حیدری)
حقوق جزای اختصاصی (۳ جلدی) دکتر میرمحمد صادقی
منابع درس آیین دادرسی کیفری
نام کتاب نویسنده
آیین دادرسی کیفری (۲ جلدی) دکتر علی خالقی (منبع جایگزین کتاب نکته ها در قانون آیین دادرسی کیفری از نویسنده مذکور)
منابع درس اصول فقه
نام کتاب نویسنده
اصول فقه کاربردی (۳ جلدی) دکتر سعید شریعتی و حسین قافی (منبع جایگزین اصول فقه از سمیرا محمدی)

 

 

پرسش و پاسخ دانشجویان حقوق

50 دیدگاه

  1. سلام این‌که کانون مرکز را انتخاب کنیم یا شهرستان, در قبولی ما تاثیرگذاره؟

  2. سلام وقتتون بخیر
    منبعی هست برای متون فقه که از نظر شما برای وکالت منبع بهتر باشهکه همون رو معرفی کنید؟

    1. سلام. شرح لمعه ترجمه های مختلفی دارد از جمله ترجمه اقای مسجدسرایی و لطفی.

  3. سلام اگه به صورت ترتیبی بخواهید مطالعه کنید، از کدام دروس به ترتیب شروع میکنید؟ ممنون از پاسخگوییتون

    1. سلام
      سعی کنید دروس ضریب 3 را در اولویت قرار بدهید و سپس ضریب 2 و 1

  4. سلام می‌بخشید من الان ترم آخر هستم و تابستون امسال میرم خدمت… میخام طول خدمت مطالعه کنم آماده باشم برای آزمون بعد اتمام خدمت چجوری شروع کنم و با چی شروع کنم با چه منابعی و اینک سطح م متوسط به پایین هست طول ترم ها مطالعه خوبی نداشتم… ممنون میشم خیلی… اگه راهنماییم کنید و از سردرگمی تو منابع و نحوه مطالعه و… منو دربیاورید….
    چجورری میتونم یه برنامه منسجم و شخصی سازی شده برای خودم تهیه کنم و اینک آیا شرکت تو آزمون آزمایشی و موسسات آموزشی م میتونه کمک بکنه.؟؟؟
    اگر هزینه ای هم باشه پرداخت میکنم جهت مشاوره و راهنمایی که راهمو پیدا کنم ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. سلام وقت بخیر.
      کتابچه قانون در طول خدمت همراه خودتان داشته باشید و مطالعه کنید. هر قسمتی که احساس حضور منبع را پیدا کردید می توانید از کتاب های معتبر موجود در بازار استفاده کنید. کاری که خودم در طول خدمت سربازی انجام دادم. موفق باشید

  5. سلام من‌ حقوق پیام نور ثبت نام‌کرده ام
    به نظر شما‌‌ بهتره بعد از کارشناسی ازمون ارشد رو شرکت کنم‌ یا ازمون وکالت؟ ‌
    کدومشون رو شرکت کنم‌‌ بهتره؟
    ایا اگه‌ اول ارشد رو بگیرم‌
    شانس قبولی در وکالت بالاتر میره؟
    سوال دوم اینکه برای شرکت در ازمون وکالت حتما‌ باید خدمت رفته باشیم؟

    1. سلام
      شما اول شروع به تحصیل کنید و مدرک بگیرید و بعد به دنبال این سوالات باشید.
      بله

  6. سلام وقت بخیر.بنده در حال حاضر سرباز هستم و اندک تایمی (در حین خدمت)تا خرداد که تسویه کنم دارم و قصد شروع مطالعه برای آزمون وکالت 1401 رو دارم.سطح بنده هم میشه گفت پایین هست
    به نظر شما اول با مطالعه متن قوانین تسلط نسبی بر قوانین پیدا کنم بعد برم سراغ کتاب های حقوقی؟
    یا اگر راه کار بهتری سراغ دارید ممنون میشم بنده رو در جریان بگذارید

    1. سلام. در طول مدت خدمت سربازی سعی کنید مواد قانون را مطالعه کنید. بنده خودم در طول خدمت سربازی نیز مطالعه داشتم.

  7. سلام.ببخشید آیا کتاب اصول فقه دکتر قافی مشکلی بابت مفهوم نداره یعنی ساده و قابل فهم بدون کلمات ثقیل نگارش یافته؟ چون با توجه به گفته شما در متن بالا در صورت قابل درک نبودن بعضی کتاب ها برای برخی از داوطلبان از کتاب جایگزین استفاده کنند خواستم کتاب رو تهیه کنم پرسیدم تا نخواد بعد از تهیه مجبور به تهیه دو جلدی خانم محمدی بشم؟ممنون

    1. سلام. این دوره سه جلدی کامل است ولی اگر اصول فقه را خوب متوجه نمی شوید می توانید از کتاب اصول فقه سمیرا محمدی استفاده کنید و البته دارای مثال به اندازه کافی نیست.

  8. سلام.آقای نصوحی منظورم اینه اگه از آبان ماه شروع کنم به مطالعه البته امکان داره آزمون تابستان برگزار بشه توی این مدت این منابع خوبه امکان خوندنشون و تسلط کافی هست یا خیر؟ دوم اینکه اگه امکان داره منابع جایگزینی برای تجارت و دادرسی مدنی معرفی کنید..با تشکر

    1. سلام. از همین الان شروع کنید.
      این منابع خوب هستند.
      منبع جایگزین می شود کتاب های چاپ شده در موسسات که بنده با توجه به اینکه این کتاب ها را نخوانده ام نمی توانم در مورد انها نظر بدهم.

      1. سلام. آقای نصوحی امکان مطالعه فقط از آبان ماه دارم.. در مورد کتاب جایگزین برای تجارت و دادرسی مدنی به خاطر این پرسیدم چون کتابای دکتر اسکنینی سنگین هستند و تعداد زیاد و کتاب دکتر شمس چون در بعضی مباحث آدم گیج میشه مثال نداره و غیره. درسته که مطالعه نکردید ولی اگه اطلاعی دارید که کدام کتاب موسسات خوبه لطف کنید معرفی کنید چون به حرف های دوستان اعتمادی نیست. برای مدنی 8 چه کتابی به جز کتاب دکتر کاتوزیان معرفی میکنید؟ البته دکتر صفایی کتابی تحت همین عنوان چاپ کردند و کتاب جلد سوم دکتر امامی هم هست که الان از منابع بعضی دانشگاهها برای مدنی 8 هستش خواستم راهنمایی کنید که بین این دو کتاب کدام خوبه یا منابع دیگری پیشنهاد میدین؟ممنون از شما

        1. سلام.
          کتاب هایی که معرفی شد از کتب مرجع هستند. یادگیری مباحث کتاب ها به راحتی محقق نمی شود و نیاز به مطالعه دارد.
          کتاب های تجارت مشکلی از نظر مفهومی ندارند و همچنین کتاب ایین دادرسی مدنی.
          از جهت کتاب های موسسات هیچ اطلاعی ندارم و توصیه به مطالعه کتب مرجع می کنم.
          در خصوص مدنی 8 بهتر است بیشتر بر روی مواد این قسمت تسلط داشته باشید. امکان طرح سوال از این قسمت کم هست و اگر هم طرح شود ممکن است یک یا دو سوال انتخاب شوند.
          بحث ارث را از هر کتابی بخوانید فرقی ندارد چون مطالب یکسان است ولی از جهت سطح نگارش کتاب ارث دکتر مهدی شهیدی مناسب است. کتاب مدنی 8 دکتر پرویز نوین هم خوب و ساده است.

          1. با سلام.آقای نصوحی در مورد مدنی 8 من کلی گفتم نه فقط برای آزمون ها میخوام خوب یاد بگیرم اصلا از این درس هیچ بلد نیستم مخصوصا ارث و وصیت پس شما از بین کتب ذکر شده کتاب دکتر پرویز نوین رو معرفی کردید؟

            1. سلام.آقای نصوحی کتاب دکتر پرویز نوین را تهیه کنیم کافیه دیگه به منبع دیگه ای نیاز نیست؟

            2. سلام. بیان شد که این کتاب ها با زبان روان بیان شده ولی الزاما کامل هم نیست. برای مدنی هشت به نظرم همین کتاب با نص قانون کفایت می کند. برای مابقی هم به عنوان کتاب مقدمه ای برای درک سایر مباحث خوب است.

  9. سلام.آقای نصوحی برای کسی که از آبان ماه میخواد شروع کنه به خوندن برای وکالت1401با توجه به وقت همین منابع معرفی شده رو تهیه کنه خوبه یا منابع مختصرتر؟با تشکر

    1. سلام. همین منابع خوب است. البته منابع مختصرتری هم هستند ولی با این منابع مباحث را به خوبی متوجه می شوید.

  10. سلام وقت بخیر
    در هنگام دوره کارورزی آیا میشود در دانشگاه مقطع ارشد را هم گذراند؟؟

  11. سلام اگر آزمون وکالت امتحان دادیم و پذیرفته شدیم بعدش چه میشود؟ باید ارشد بگیریم و یا همان لیسانس باقی میمانیم بصورت عملی در دفتر یک وکیل کار میکنیم؟؟

  12. سلام قربان وقتت بخیر
    بنده تازه میخواستم بشینم رشته حقوق یکی از دوستان فرمودن چون دانشگاه پیام نور کتاب محور هستن نه صرفا جزوه محور، شانس قبولی بچه های پیام نور در آزمون های وکالت بیشتر است این صحبت درسته بنظر شما؟

  13. سلام آقای نصوحی در مورد کتاب مدنی 6و7 دکتر کاتوزیان در کنارش کتاب خوبی هست معرفی کنید استفاده کنیم برای بعضی مباحث که از این کتاب متوجه نمیشیم.با تشکر

    1. سلام. کتاب حقوق مدنی 6 و 7 از دکتر پرویز نوین انتشارات گنج دانش را مطالعه کنید (البته ممکن است در برخی جاها اختلاف نظر داشته باشند که خودشان اعلام کرده اند). خیلی ساده توضیح داده شده است.

      1. آقای نصوحی من برای مدنی 6 و 7 کتاب های دکتر پرویز نوین رو با توجه به پاسخ شما به دوستان به جای کتاب های دکتر کاتوزیان تهیه کردم ولی مدنی 6 چاپ 91 هستش مدنی 7 چاپ 98 خواستم بگم مشکلی نداره که چاپ 91 هستش و ویرایش نشده قابل استفاده هست و دیگه نیازی نیست کتاب دکتر کاتوزیان رو مطالعه کنیم؟ با تشکر

        1. سلام. مشکلی ندارد. بنده مدنی 8 را کتاب دکتر پرویز نوین معرفی کردم.
          در مدنی 6 و 7 در بعضی جاها اختلاف نظر دارند. این دو کتاب سطح نگارش ساده ای دارند و بهتر است قبل از مطالعه کتاب های دیگر مثل دکتر کاتوزیان، این دو کتاب را مطالعه کنید

          1. سلام آقای نصوحی منظورم در پاسخ شما به علی آقا بود که فرمودید کتابهای دکتر پرویز نوین رو مطالعه کنید ولی در بعضی جاها اختلاف نظر دارند که خودشون اعلام کردند.

  14. سلام.آقای نصوحی برای وکالت 1400هم از این منابع استفاده کنیم یا تغییر میکنه.یه سوال دیگر هم اینکه من کتاب های دکتر خالقی را مطالعه کردم (2جلدی) بعضی از مباحث به طور مثال تعریف،وظایف واختیارات دادستان و بازپرس و بعضی از مباحث دیگر در کتاب نبود اگه میشه یه کتاب جایگزین معتبرمعرفی نمایید.ممنون

    1. سلام. همین دو کتاب یا کتاب نکته های در قانون ایین دادرسی کیفری خوب است.

  15. سلام آقای نصوحی من این منابع را دارم فقط به جای کتاب جزای عمومی دکتر اردبیلی کتاب جزای عمومی ساولانی را دارم آیا نیازی هست کتاب دکتر اردبیلی را تهیه کنم. در مورد ادله اثبات چه منبعی را معرفی میکنید؟

    1. سلام. کتابی که شما گفتید را مطالعه نکرده ام و نمی توانم نظری در مورد محتوای آن بدهم. در مورد ادله اثبات نیز برای آزمون های حقوقی نیاز به مطالعه کتاب خاصی ندارید ولی برای اطلاعات بیشتر می توانید از کتاب دکتر شمس استفاده کنید. در امور کیفری هم یک کتاب دکتر گلدوزیان در زمینه ادله اثبات دعوی دارند که باید ببینید مطابق قانون جدید ویرایش شده است یا خیر.

  16. سلام آقای نصوحی. دو سوال داشتم 1- برای فهمیدن کامل اصطلاحات حقوقی چه باید کرد؟2- برای خرید کتاب قانون برای هر درس چه قانونی (انتشاراتی) را پیشنهاد میدین؟

    1. سلام. بزودی کتاب خودم در خصوص اصطلاحات حقوقی چاپ خواهد شد که در همین سایت اطلاع رسانی می گردد.
      انتشارات برای قانون ملاک نیست.

      1. سلام آقای نصوحی ملاک برای یک قانون چیست؟یک قانون خوب معرفی کنید؟

        1. سلام. قانون خوب و بد نداریم. باید قوانین عام و خاص مرتبط با ازمون را مطالعه کنید.

  17. سلام آقای نصوحی.برای ارشد دانشگاه تهران و شیراز بهتره یا علوم قضایی؟چرا سوال هایی رو میپرسم منتشر نمیکنید؟

    1. سلام. سوالات اگر تکراری باشند و یا درست طرح نشده باشند، حذف خواهند شد.
      تهران. علوم قضایی هم اگر به دنبال قضاوت هستید و شرایط دانشگاه را دارید خوب است.

  18. سلام.شرح جامع حقوق مدنی دکتر بیات را به جای نظم دکتر کاتوزیان پیشنهاد میدین.چون من فهم کتابای دکتر کاتوزیان برام مشکله و اصلا متوجه نمیشم

  19. سلام.ببخشید در درس حقوق تجارت میشه به جای پنج جلدی آقای اسکینی تجارت در نظم فرحناکیان را مطالعه کرد وایا برای درس ایین دادرسی مدنی کتاب در نظم آقای حیاتی را پیشنهاد میکنین یا خیر؟ممنون از شما بابت منابع توضیح خوبتون

    1. سلام. کتاب هایی که بیان کردید عمدتا نظرات سایرین را هم دربر دارد که ممکن است در موقع آزمون به مشکل بخورید.

  20. با سلام..مطالب موجود بسیار مفید هست ..ممنون بابت پیگیری در خصوص افزایش آگاهی علاقه مندان به رشته حقوق…بنده کارشناس ارشد در بخش نفت هستم ..و دانشجوی کارشناسی حقوق …دوست دارم در این رشته پیشرفت کنم..و در ازمون های حقوقی موفق شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا