آئین دادرسی مدنی

نکات مهم در انتخاب وکیل دادگستری

نکات مهم در انتخاب وکیل دادگستری – آیین دادرسی دارای مسائل دشوار و دقیقی است که احاطه بر آنها برای اشخاص غیر حقوقدان، به آسانی و سرعت میسر نمی شود. احاطه به شیوه تنظیم دادخواست ها و شکایت و لوایح،‌ انتخاب اسناد و سایر ادله، زمان و طریق ارائه و استناد به آنها،‌ارائه دفاعیات و همچنین اقدام لازم، به ترتیب و طریق و در مهلتی که قانون پیش بینی می کند،‌لازمه اثبات و احقاق حق در دادگستری است و هر دعوا یا دفاعی که بدون رعایت آنها مطرح شود، در بسیاری از موارد می تواند موجب شود حقی که در ماهیت وجود دارد، اثبات و احقاق نگردیده و شخص بی حقی در دعوا پیروز شود. به همین دلیل افرادی که قصد طرح دعوا در دادگستری دارند و یا قصد دفاع از خود را در مقابل دعوای دیگران دارند به دنبال انعقاد قرارداد با وکیل دادگستری هستند. حال برای این کار نکاتی را در جهت سهولت در انتخاب وکیل دادگستری برای شما بیان می کنم.

1- انعقاد وکالت صرفا به وکیل دادگستری: در حال حاضر دفاتری تحت عنوان موسسه حقوقی تاسیس شده اند که بعضاً با تبلیغات گزاف و به هر طریقی نسبت به جذب موکل  اقدام می کنند. در این خصوص باید بیان کنم که شما الزاماً باید با خودِ شخص وکیل دادگستری صحبت کنید و نه با موسسه و برای این دیدار حتما به دفتر خودِ وکیل دادگستری بروید. مدیران این موسسات عمدتا وکیل نیستند و صرفا با برخی از وکلای دادگستری همکاری دارند و به همین دلیل حتی ممکن است به شما تضمین در انجام پرونده نیز (هرچند تخلف است) بدهند، ولی چون نظارت خاصی بر این موسسات نیست حتی اگر تضمین هم به شما بدهند (که تخلف است) شما نمی توانید از وکیل خویش در دادسرای انتظامی وکلا شکایت کنید زیرا این تخلف از سمت وکیل نبوده است. پس بهتر است به جای حضور در دفاتر موسسه های حقوقی به دفاتر وکلای دادگستری مراجعه فرمایید.

2- دادن تضمین از سوی وکیل دادگستری تخلف است: در صورتی که به دفتر وکیل دادگستری مراجعه کردید به دنبال گرفتن تضمین از ایشان در پرونده نباشید. خیلی ساده تر بگویم که گرفتن نتیجه مطلوب در پرونده های دادگستری بستگی به دلایل استنادی و سایر موارد دارد و باید گفت که کسی نمی تواند تضمین بدهد که شما الزاماً در این پرونده به نتیجه خواهید رسید. از طرفی دادن تضمین از سوی وکیل دادگستری در جذب پرونده و اعلام آشنایی به افراد مرتبط با پرونده از جمله قاضی پرونده و کارمندان دفتری، نه تنها از نظر اخلافی کار صحیحی نیست بلکه یک تخلف است که در صورت شکایت در دادسرای کانون وکلای دادگستری به تخلف وی رسیدگی خواهد شد. در نتیجه به دنبال گرفتن تضمین از وکیل دادگستری و اینکه آیا با کسی آشنا هست یا خیر نباشید و در صورتی که با وکیلی مواجه شدید که به شما تضمین می دهد و یا ادعای آشنایی با قاضی پرونده و سایر افراد می کند، بهتر است از سپردن وکالت خود به ایشان خودداری فرمایید.

3- چه افرادی قادر به انجام وکالت هستند؟در موقع انعقاد قرارداد وکالت شما با دو گروه مواجه هستید:

1) وکلای پایه یک دادگستری؛

2) کارآموزان وکالت دادگستری.

بیشتر بدانید:

وکالت چیست؟

به جز این افراد شخص دیگری قادر به قبول وکالت از شما و انجام امر وکالت در محاکم دادگستری نیست. حال به یک نکته مهم در خصوص کارآموزان وکالت اشاره می کنم: هر شخصی برای گرفتن پروانه وکالت دادگستری باید در آزمون ورودی کانون وکلای دادگستری پذیرفته شود. پس از قبولی در این آزمون ابتدا به شخص پذیرفته شده پروانه وکالت کارآموزی داده خواهد شد و سپس به ایشان پروانه وکالت پایه یک دادگستری اعطا خواهد شد. تنها تفاوت کارآموزان وکالت دادگستری با وکلای پایه یک در قبول یا عدم قبول برخی از پرونده ها است. کارآموزان وکالت نمی توانند نسبت به پرونده هایی که مرجع تجدیدنظر آنها دیوانعالی کشور است قبول وکالت نمایند (مثل پرونده های طلاق یا پرونده های قتل و غیره). با این حال به هیچ عنوان نباید این تصور را داشته باشید که اگر کسی کارآموز وکالت است، پس الزاماً نباید به ایشان پرونده سپرد. خیر این یک دیدگاه بسیار اشتباه است. زیرا همه افرادی که در حال حاضر وکیل پایه یک دادگستری هستند در ابتدای امر کارآموز وکالت بوده اند و نباید این عنوان کارآموزی را با عناوین کارآموزهای شغل های فنی اشتباه بگیرید. همه این افراد از نظر علمی صلاحیت ایشان توسط مرجع اعطا کننده وکالت تایید شده است. بنابراین در اعطای وکالت به اشخاص مجاز در انجام امر وکالت، الزاماً معیار شما کارآموز نبودن و یا وکیل پایه یک بودن نباشد، بلکه به دنبال علم وکیل موردنظر باشید. که در شماره بعدی بیان خواهم کرد.

4- ملاقات با وکیل: نکات مهم در انتخاب وکیل دادگستری – در موقع انعقاد قرارداد وکالت الزاماً باید با وکیل دادگستری حضوری صحبت کنید تا هم یکبار ایشان را دیده باشید و هم جزئیات امر را به صورت دقیق بازگو کنید. توصیه می شود در موقع ملاقات با وکیل دادگستری از همراه داشتن افرادی به خصوص دانشجویان رشته حقوق و یا وکلای دیگر خودداری نمایید. گاهاً دیده شده است که یک دانشجوی رشته حقوق با مطالعه چند کتاب و بدون داشتن اطلاعات کافی و اطلاع از امور علمی و عملی این حرفه، در جلسه با وکیل حاضر شده و به دنبال این بوده است که از وکیل موردنظر مطلبی را بشنود و بگوید این صحبت اشتباه است. بنده در این موقع اصل را بر این می گذارم که وکیل دادگستری بر خلاف شخص دانشجو از اطلاعات کافی و بالاتری برخوردار است. همچنین باید بیان شود که مثلا اگر شما ابتدا برای مشاوره به یک وکیل دادگستری مراجعه کردید و ایشان یک راهنمایی داد و سپس به وکیل دیگری مراجعه نمودید و صحبتی مخالف با وکیل قبلی را داشت، این امر الزاماً به معنای اشتباه بودن مشاوره یکی از آنها نیست، بلکه به این دلیل است که اکثر مسائل حقوقی استدلال های خاص خودش را دارد و ممکن است از دید یک وکیل برای موضوعی یک راهکار وجود داشته باشد و از دید دیگری راهکار دیگر.

همچنین لازم به ذکر است که توقع نداشته باشید در ملاقات اول وکیل مدنظر شما بتواند پاسخ کاملی به مشاوره شما بدهد. پاسخگویی نیازمند بررسی اسناد و مدارک ارائه شده از سوی موکل و بررسی جریان کار از سوی وکیل دارد. 

5- طول مدت رسیدگی و زمان آن در اختیار وکیل دادگستری نیست: نکات مهم در انتخاب وکیل دادگستری – مدنظر داشته باشید که وکیل قادر نیست که به شما بگوید رسیدگی به پرونده چقدر زمان می برد. این امر بستگی به نوبت دهی دادگستری برای رسیدگی به پرونده های ارجاعی دارد.

6- حتی الامکان وکیل را تغییر ندهید: اگر شروع پرونده خود را به وکیل دادگستری سپردید، سنگ بنای آن توسط ایشان گذاشته خواهد شد. این سنگ بنا همان دادخواست و یا شکوائیه و یا لوایح دفاعی هست. ایشان تشخیص داده که از چه راهی برای احقاق حق شما و یا دفاع از شما اقدام کند. به همین دلیل توصیه می شود حتی الامکان نسبت به تغییر وکیل خود و ورود شخص جدید به پرونده خودداری کنید مگر در مواقع ضروری. این امر بخاطر همان استدلال های متفاوتی است که ممکن است در برخی پرونده ها وجود داشته باشد. همچنین مدنظر داشته باشید که رسیدگی به پرونده دو مرحله ای است (مرحله بدوی، مرحله تجدیدنظر) و در برخی موارد قابلیت فرجام خواهی نیز وجود خواهد داشت. پس اگر رای پرونده در مرحله بدوی به ضرر شما صادر شد به این دلیل نیست که الزاماً وکیل نسبت به تعهد خود به درستی اقدام نکرده است. فراوان دیده شده است که در مرحله تجدیدنظرخواهی رای دادگاه بدوی از اعتبار ساقط شده است.

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا