دانشکده حقوق

ترمینولوژی حقوقی شماره 5

ترمینولوژی حقوقی شماره 5 – در این مطلب و مطالب مشابه آن معانی اصطلاحات و لغات کاربردی رشته حقوق برای استفاده کاربران سایت حقوق گستر قرار گرفته است.

قبلا شماره ۱ تا ۱۵ در مطلب مربوط به ترمینولوژی حقوقی شماره ۱ در سایت قرار داده شده است.

56- اموال: جمع مال است و آن چیزی است که ارزش مبادله را دارا باشد.

57- اموال بدون مالک خاص: اسم دیگر آن مشترکات عمومی است و مقصود از آنها اموالی است که یک ملت یا سکنه یک ناحیه مانند شهر به عنوان عمومی مالک آن باشند مانند پارک شهر و میدان عمومی و موقوفات عامه و طرق و شوارع.

بیشتر بخوانید

58- اموال بلاصاحب: اموالی است که سابقه تملک دارد و مورد اعراض مالک آنها واقع شده است مانند مالی که در دریا یا بر اثر غرق کشتی به اعماق دریا می رود و مالک آن نوعاً در این گونه موارد اعراض می نماید. گاهی به غلط اموال بلاصاحب به جای اموال مجهول المالک استعمال می شود.

شماره ۱۶ تا ۳۰ در مطلب مربوط به ترمینولوژی حقوقی شماره ۲ در سایت قرار گرفته است توصیه می شود این مطلب را نیز بخوانید.

59- مجهول المالک: مالی که سابقه تملک دارد لکن در زمان معینی مالک آن شناخته نمی شود یعنی هویت مالک برای ما مجهول است. همچنین در قانون ثبت املاکی که به ثبت عمومی گذاشته شده و طبق ماده 11 قانون ثبت 1310 نسبت به آنها تقاضای ثبت نشده باشد باید در آگهی نوبتی به عنوان مجهول المالک اعلام شود.

60- اموال دولتی: هر نوع مال منقول و غیرمنقول که در تصرف مالکانه دولت باشد.  

61- اموال متوفی بلاوارث: اموالی است که تحت تملک بوده و به علت فوت مالک و نداشتن وارث قانونی برابر ماده 866 قانون مدنی امر ترکه راجع به حاکم است.

شماره ۳۱ تا ۴۵ در مطلب مربوط به ترمینولوژی حقوقی شماره ۳ برای شما آماده شده است.

62- امور حسبی: اموری را گویند که دادگاه ها باید بدون ملاحظه اینکه در مورد آنها اختلاف و مرافعه ای وجود پیدا کرده یا نه وارد رسیدگی شوند و تصمیم اخذ کنند.

63- امین: وضع ید قانونی بر مال غیر به قصد نگهداری به نفع او یا به نفع کسی که قانون معین کرده است امانت است و دارنده این صفت را در اصطلاح امین گویند. امانت ممکن است ناشی از عقد ودیعه باشد (امین به معنی اخص) و ممکن است ناشی از عقد دیگر (مانند عقد اجاره) باشد و ممکن است ناشی از عقد نباشد مانند امانت در لقطه (ماده 168 قانون مدنی). علامت امانت این است که اگر مال بدون تعدی و تفریط نزد امین تلف شود او مسئولیتی ندارد.

64- امین جنین: برای اداره سهم الارثی که ممکن است از ترکه متوفی به جنین تعلق گیرد در صورتی که جنین ولی یا وصی نداشته باشد دادستان و خویشاوندان جنین می توانند از دادگاه درخواست تعیین امین کنند.

شماره 46 تا 55 از اصطلاحات حقوقی را در ترمینولوژی شماره 4 بخوانید

65- امین غایب: هرگاه غایب برای اداره اموال خود تکلیف معین نکرده باشد یا اگر کرده و کسی که معین شده فوت کرده یا صلاحیت اداره اموال او را از دست داده و کسی هم نباشد که قانوناً حق تصدی امور او را داشته باشد، ذینفع (وارث یا بستانکار غایب) و دادستان حق دارند از دادگاه بخواهند کسی را برای اداره اموال او معین کند که او را امین غایب نامند.

ترمینولوژی حقوقی شماره 5

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا