حقوق تجارت

شركت مختلط غیرسهامی چیست و چگونه تشکیل می شود؟

شركت مختلط غیرسهامی چیست و چگونه تشکیل می شود؟ به موجب ماده 141 قانون تجارت: «شرکت مختلط غیرسهامی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهم تشکیل می شود. شریک ضامن مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایه ای است که در شرکت گذارده و یا بایستی بگذارد. در اسم شرکت باید عبارت (شرکت مختلط) و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود».

هر یک از شرکای با مسئولیت محدود که اسمش جزء اسم شرکت باشد در مقابل طلبکاران شرکت شریک ضامن محسوب خواهد شد. هر قراری که برخلاف این ترتیب بین شرکا داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث بی اثر است. (ماده 143 همان قانون).

هیچ یک از شرکای با مسئولیت محدود نمی تواند بدون رضایت سایر شرکا، شخص ثالثی را با انتقال تمام یا قسمتی از سهم الشرکه خود به او داخل در شرکت کند (ماده 148 قانون مذکور). لازم به ذکر است که این محدودیت صرفا شامل انتقال به اشخاص ثالث می گردد و شامل انتقال به شرکای شرکت نمی گردد. بنابراین هریک از شرکای با مسئولیت محدود می تواند سهم الشرکه خود را به شریک دیگری در شرکت منتقل کند بدون اینکه نیازی به رضایت دیگران باشد. این ماده دارای جنبه آمره است و شرکا نمی توانند در شرکت نامه یا اساسنامه خلاف آن را پیش بینی کنند. با این حال اگر یک یا چند نفر از شرکای با مسئولیت محدود حق خود را در شرکت بدون اجازه سایرین کلا یا بعضاً به شخص ثالثی واگذار نمایند شخص مزبور نه حق دخالت در اداره شرکت و نه حق تفتیش در امور شرکت را خواهد داشت (ماده 149 همین قانون).

بیشتر بخوانید:

شرکت مختلط سهامی چیست

اداره شرکت مختلط غیرسهامی

شركت مختلط غیرسهامی چیست – به موجب ماده 144 قانون تجارت: «اداره شرکت مختلط غیرسهامی به عهده شریک یا شرکای ضامن و حدود اختیارات آنها همان است که در مورد شرکای شرکت تضامنی مقرر است». در این شرکت شریک با مسئولیت محدود نه به عنوان شریک حق اداره کردن شرکت را دارد نه اداره امور شرکت از وظایف او است (ماده 145 قانون تجارت). منظور از اداره شرکت انجام کلیه عملیات و معاملاتی است که برای شرکت ایجاد تعهد می کند. با این حال اگرچه شریک با مسئولیت محدود نمی تواند به عنوان مدیر برای شرکت مختلط غیرسهامی معامله کند، به موجب قسمت اخیر ماده 146 قانون تجارت می تواند به عنوان وکیل شرکت معاملاتی برای شرکت انجام دهد.

انحلال شرکت مختلط غیرسهامی

به موجب ماده 161 قانون تجارت شرکت مختلط غیرسهامی در موارد ذیل منحل می شود:

1- وقتی که شرکت مقصودی را که برای آن تشکیل شده بود انجام داده یا انجام آن غیر ممکن شده باشد.

2- وقتی که شرکت برای مدت معینی تشکیل و مدت منقضی شده باشد.

3- در صورتی که شرکت ورشکسته شود.

4- در صورت تراضی تمام شرکا.

5- در صورتی که یکی از شرکا به دلایلی انحلال شرکت را از دادگاه تقاضا نماید و دادگاه آن دلایل را موجه دانسته و حکم به انحلال بدهد.

6- در صورت فسخ یکی از شرکا مطابق ماده 137 قانون تجارت.

7- در صورت ورشکستگی یکی از شرکا مطابق ماده 138 قانون تجارت.

8- در صورت فوت یا محجوریت یکی از شرکا مطابق مواد 139 و 140 قانون تجارت.

لازم به ذکر است در این شرکت مرگ یا محجوریت یا ورشکستگی شریک یا شرکای با مسئولیت محدود موجب انحلال شرکت نمی شود.

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا