شرکت سهامی عام چیست و چگونه تشکیل می شود؟
شرکت سهامی عام چیست و چگونه تشکیل می شود؟
برای تاسیس شرکت سهامی عام بایستی مراحل چندی طی گردد که هر مرحله قواعد خاص خود را در بر دارد. این مراحل در چهار دوره تهیه مدارک و اسناد اولیه به منظور اخذ مجوز پذیره نویسی از مرجع ثبت شرکت ها، مرحله پذیره نویسی، مرحله تشکیل مجمع عمومی موسس و سرانجام مرحله ثبت شرکت بررسی می شود.
مرحله اول: آماده نمودن اسناد و مدارک برای دریافت مجوز انتشار اعلامیه پذیره نویسی از مرجع ثبت شرکت ها
به موجب ماده 6 لایحه اصلاحی قانون تجارت مصوب 1347: «براي تأسيس شركت هاي سهامي عام مؤسسين بايد اقلا بيست درصد سرمايه شركت را خود تعهد كرده و لااقل سي و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابي به نام شركت در شرف تأسيس نزد يكي از بانك ها سپرده سپس اظهارنامهاي به ضميمه طرح اساسنامه شركت و طرح اعلاميه پذيرهنويسي سهام كه به امضای كليه مؤسسين رسيده باشد در تهران به اداره ثبت شركت ها و در شهرستان ها به دايره ثبت شركت ها و در نقاطي كه دايره ثبت شركت ها وجود ندارد به اداره ثبت اسناد و املاك محل تسليم و رسيد دريافت كنند.
تبصره – هرگاه قسمتي از تعهد مؤسسين به صورت غير نقد باشد بايد عين آن يا مدارك مالكيت آن را در همان بانكي كه براي پرداخت مبلغ نقدي حساب باز شده است توديع و گواهي بانك را به ضميمه اظهارنامه و ضمائم آن به مرجع ثبت شركتها تسليم نمايند».
بیشتر بخوانید:
مرحله دوم: پذیره نویسی
این مرحله از تشکیل شرکت سهامی عام در برگیرنده تشریفات و اقداماتی هم از سوی موسسین و هم سایر اشخاص و از جمله پذیره نویسان است. اعلامیه پذیره نویسی یکی از مدارک پیوست اظهارنامه تاسیس شرکت است که می بایست توسط موسسین تهیه و جهت دریافت مجوز پذیره نویسی به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم گردد. اداره ثبت شرکت ها پس از تطبیق مفاد اظهارنامه با مقررات قانونی اجازه انتشار آن را در جراید می دهد.
مرحله سوم: تشکیل مجمع عمومی موسس
مجمع عمومی موسس در ماده 74 لایحه اصلاحی قانون تجارت یکی از سه مجمع عمومی پیش بینی شده برای شرکت سهامی عام می باشد که تشکیل آن برای شرکت سهامی خاص اختیاری است. این مجمع یکی از اجزای ضروری جهت تشکیل شرکت سهامی عام به شمار می رود. لازم به ذکر است این مجمع از اجتماع هر دو گروه سرمایه گذار، یعنی موسسین و پذیره نویسان تشکیل می شود. در واقع عنوان موسس برای مجمع مزبور بدان جهت به کار می رود که نقش تاسیس کننده برای شرکت سهامی را ایفا می نماید.
مرحله چهارم: ثبت شرکت سهامی عام
پس از تشکیل مجمع عمومی موسس و اتخاذ تصمیمات منطبق با وظایف آن، مدارک و صورت جلسه مجمع به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم خواهد شد. به موجب ماده 18 لایحه اصلاحی قانون تجارت: « اساسنامهاي كه به تصويب مجمع عمومي مؤسس رسيده به ضميمه صورت جلسه مجمع و اعلاميه قبولي مديران و بازرسان جهت ثبت شركت به مرجع ثبت شركت ها تسليم خواهد شد». در این ماده هیچ گونه اشاره ای به شخص یا اشخاصی که مکلف به تقدیم مدارک به اداره ثبت شرکت ها می باشند، نشده است. معمولا مراجعه به اداره مزبور و پیگیری کار ثبت شرکت با هیئت مدیره منتخب مجمع عمومی موسس و یا نمایندگان تعیین شده در مجمع یاد شده برای این منظور است. لکن با توجه به آنکه در صورت عدم ثبت شرکت، هزینه های معموله بر عهده موسسین است و مسئولیت ایشان در ایراد خسارت ناشی از اقدامات و تصمیمات آنها تضامنی می باشد در هر حال ثبت شرکت را باید متوجه موسسین نمود.