حقوق تجارت

شرکت سهامی خاص چیست و چگونه تشکیل می شود؟

شرکت سهامی خاص چیست و چگونه تشکیل می شود؟

بر خلاف شرکت سهامی عام، برای تشکیل شرکت سهامی خاص تشریفات مفصلی وجود ندارد. از جمله اینکه در تشکیل شرکت سهامی خاص، پذیره نویسی و دعوت عموم به سرمایه گذاری مجاز نیست. به علاوه در این شرکت تشکیل مجمع عمومی موسس الزامی نیست.

تاسیس شرکت سهامی خاص در دو مرحله صورت می پذیرد، که مرحله نخست آن عبارت از توافق موسسین و امضای کلیه اسناد توسط همه آنان و مرحله دوم و نهایی ثبت شرکت توسط دست اندرکاران مرجع ثبت شرکت ها، که پس از تطبیق مدارک و اسناد تقدیمی با مقررات قانونی صورت می گیرد. در واقع دو مرحله طولانی و تشریفاتی مربوط به تشکیل شرکت سهامی عام یعنی پذیره نویسی و تشکیل مجمع عمومی موسس در مورد شرکت سهامی خاص موضوعیت نمی یابد.

بیشتر بخوانید:

بازرس شرکت کیست و چه وظایفی دارد؟

به موجب ماده 20 لایحه اصلاحی قانون تجارت مصوب 1347 مدارکی که برای تشکیل این نوع شرکت ضروری است بدین شرح بر شمرده شده است: « براي تأسيس و ثبت شركتهاي سهامي خاص فقط تسليم اظهارنامه به ضميمه مدارك زير به مرجع ثبت شركت ها كافي خواهد بود:

1- اساسنامه شركت كه بايد به امضای كليه سهامداران رسيده باشد.

2- اظهارنامه مشعر بر تعهد كليه سهام و گواهينامه بانكي حاكي از تأديه قسمت نقدي آن كه نبايد كمتر از سي و پنج درصد كل سهام باشد.‌ اظهارنامه مذكور بايد به امضاي كليه سهامداران رسيده باشد. هرگاه تمام يا قسمتي از سرمايه به صورت غير نقد باشد بايد تمام آن تأديه گرديده و صورت‌ تقويم آن به تفكيك در اظهارنامه منعكس شده باشد و در صورتي كه سهام ممتازه وجود داشته باشد بايد شرح امتيازات و موجبات آن در اظهارنامه ‌منعكس شده باشد.

3- انتخاب اولين مديران و بازرس يا بازرسان شركت كه بايد در صورت جلسه‌اي قيد و به امضاي كليه سهامداران رسيده باشد.

4- قبول سمت مديريت و بازرسي با رعايت قسمت اخير ماده 17.

5- ذكر نام روزنامه كثيرالانتشاري كه هر گونه آگهي راجع به شركت تا تشكيل اولين مجمع عمومي عادي در آن منتشر خواهد شد.

تبصره: ساير قيود و شرايطي كه در اين قانون براي تشكيل و ثبت شركت هاي سهامي عام مقرر است در مورد شركت هاي سهامي خاص‌لازم‌الرعايه نخواهد بود».

مدارک یاد شده توسط موسسین به مرجع ثبت شرکت ها ارسال و مرجع مزبور پس از تطبیق مندرجات اسناد مزبور با مقررات قانونی، ضمن ثبت شرکت، تشکیل و تاسیس شرکت را برای آگاهی عموم آگهی می نماید.

لازم به ذکر است که در بند یک ماده فوق شرایط تنظیم اساسنامه قید نگردیده لکن با توجه به عدم تفکیک میان شرایط اساسنامه دو شرکت سهامی باید بر آن بودن که اساسنامه شرکت سهامی خاص بر اساس موارد مذکور در ماده 8 لایحه اصلاحی ناظر به شرکت سهامی عام تنظیم گردد. زیرا هیچ یک از بندهای ماده 8 خاص شرکت سهامی عام نیست. شرکت سهامی خاص چیست

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا