قبول شدگان آزمون وکالت
قبول شدگان آزمون وکالت – پس از اعلام نتایج آزمون ورودى کارآموزان وکالت توسط سازمان سنجش، لیست پذیرفتهشدگان به کانونهای وکلا ارسال میشود و هیئتمدیره هر کانون با تشکیل جلسه و برسى اسامى و کارنامهها و همچنین تصمیمگیری در خصوص نحوه اعمال سهمیه ایثارگران و فرزندان آنها لیست نهایى پذیرفتهشدگان کانون خود را اعلام مینمایند.
وفق ماده ١ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگسترى: ((از تاریخ تصویب این قانون کانونهای وکلای دادگستری جمهوری اسلامی ایران مکلفاند حداقل یکبار در سال نسبت به پذیرش متقاضیان پروانه کارآموزی وکالت از طریق آزمون با آگهی در جراید اقدام نموده و حداکثر ظرف مدت شش ماه پس از برگزاری آزمون ضمن اعلام نتایج قطعی نسبت به صدور پروانه کارآموزی وکالت برای پذیرفتهشدگان اقدام نمایند)).
با عنایت به اینکه معمولاً سازمان سنجش دو ماه پس از برگزارى آزمون وکالت، نتایج آن را اعلام میکند علیالقاعده حدوداً چهار ماه از تاریخ اعلام نتیجه توسط سازمان سنجش، پروانه کارآموزی صادر خواهد شد.
بهتر است مطلب منابع آزمون وکالت را نیز مطالعه کنید
مرحله اول: فراخوان کانونهای وکلا و انجام مراحل اداری
پس از انتظار نسبتاً طولانى، کانونهای وکلا از طریق سایت خود مبادرت به اعلام نهایى اسامى پذیرفتهشدگان مینمایند. معمولاً در این اطلاعیه تاریخ مشخصى را براى حضور در محل کانون با در دست داشتن مدارکى که در ادامه اشاره مینماییم، تعیین خواهد شد.
اخیراً با توجه به ایجاد سامانه یکپارچه کانونهای وکلا امکان ثبتنام اولیه کارآموزان بهصورت اینترنتى فراهمشده و کانون وکلاى مرکز از سال ١٣٩۵ با استفاده از این سامانه روند ثبتنام را براى پذیرفتهشدگان تسهیل نموده است. از سال ٩٧ احتمالاً تمامى کانونها با استفاده از سامانه اینترنتى شروع به روند ادارى ثبتنام از پذیرفتهشدگان وکالت مینمایند.
مدارک لازم براى ثبت نام اینترنتى:
١. اسکن عکس پرسنلی ۳*۴
٢. اسکن تمام صفحات شناسنامه
٣. اسکن کارت ملی (پشت و رو)
۴. اسکن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
۵. اسکن دانشنامه
۶. اسکن گواهی ایثارگری (برای قبولشدههای استفاده از سهمیه ایثارگری)
٧. اسکن کارنامه سازمان سنجش
فرم ثبتنام شما که از طریق اینترنت تکمیل نمودهاید رأساً از سوی کانون پرینت میشود و امضاهای ذیل فرم ثبتنام در روز مراجعه حضوری توسط مسئولین ثبتنام از شما اخذ خواهد شد؛ بنابراین از ارسال پستی و یا ارائه آن تا روز مراجعه حضوری (که زمان آن متعاقباً اعلام خواهد شد) خودداری نمایید.
فتوکپی برابر اصل مدارکی را که در روند ثبتنام اسکن نمودهاید به همراه فتوکپی کارنامه سازمان سنجش بعد از تکمیل روند ثبتنام به ترتیب زیر آماده تحویل در روز مراجعه حضوری (که زمان آن متعاقباً اعلام خواهد شد) نمایید.
۱. عکس پرسنلی (رنگی، تمام رخ، زمینه روشن سه در چهار) به تعداد ۱۲ قطعه ((عکس آقایان باکت و خانمها باحجاب کامل))
۲. تصویر برابر با اصل تمام صفحات شناسنامه ((یک سری))
۳. تصویر برابر با اصل کارت ملی (پشتورو) ((دو سری))
۴. تصویر برابر با اصل دانشنامه ((یک سری))
در کانونهایی که کماکان بهصورت حضوری ثبتنام مینمایند، علاوه بر کپی برابر اصل مدارک یادشده برای ثبتنام اینترنتی، به همراه داشتن اصل مدارک مذکور نیز ضروری است.
مرحله دوم: استعلام
پذیرفتهشدگان آزمون وکالت علاوه بر کسب نمره و احراز رتبه لازم برای شروع به کارآموزی باید دارای شرایط قانونی لازم نیز باشند، به این منظور کانونهای وکلا پس از اعلام نتایج آزمون بدوا انطباق شرایط پذیرفتهشدگان با موارد قانونی را بررسی و احراز میکنند. در بدو پذیرش در مورد همه پذیرفتهشدگان آزمون وکالت سه استعلام از نهادهای ذیربط انجام میشود:
۱- استعلام مدرک تحصیلی
طبق صدر ماده ۲ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، اشخاص برای اخذ پروانه کارآموزی وکالت باید دارای ((دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی)) باشند، برای احراز این موضوع مراتب از مرجع صادرکننده مدرک تحصیلی ارائهشده توسط داوطلب استعلام میشود.
۲- استعلام عدم سوءپیشینه کیفری
طبق بند ج ماده ۲ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، متقاضی پروانه کارآموزی وکالت نباید سوءپیشینه کیفری مؤثر داشته باشد، برای احراز این موضوع مراتب از اداره تشخیص هویت ناجا استعلام میشود. طبق تبصره ذیل ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ صرفاً محکومیتهای مصرح در ماده ۲۵ مذکور و در مدت ذکرشده بهعنوان سوء پیشنه کیفری موثر تلقی و در گواهی صادره ذکر خواهد شد، چنانچه اشخاص محکومیتهای دیگری غیر از موارد مذکور داشته باشند و یا مدت های مذکور منقضی شده باشد، برای اشخاص گواهی عدم سوء پیشینه صادر می شود و از این حیث مانعی وجود نخواهد داشت.
بر اساس ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، صرفا جرائم ذیل و در مدت های ذکر شده در گواهی صادره ذکر خواهد شد و مانع از پذیرش اشخاص بهعنوان کارآموز وکالت خواهد بود:
الف- در مورد مجازاتهای سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی به مدت هفت سال
ب- در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو (در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنیٌعلیه باشد)، نفی بلد و حبس تا درجه چهار، تا سه سال پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان
پ- در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو (در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنیٌ علیه یا کمتر از آن باشد) و حبس درجه پنج، تا دو سال پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان
در این مورد توجه به برخی نکات ضروری است:
مجازات شلاق غیر حدی (تعزیری) و حبس درجه ۶ تا ۸ (حبس های دو سال و کمتر) اصلا دارای سوء اثر نیستند
محکومیت به پرداخت دیه حتی در جنایات عمدی فاقد سوء اثر هستند.
محکومیت های انتظامی و اداری فاقد سوء اثر هستند.
زندانی شدن به جهت جرائم غیر عمدی یا محکومیت مالی اصولا فاقد جنبه کیفری هستند و تبعا فاقد سوء اثر می باشند.
در موارد مذکور درجه مجازات تعیین شده در حکم ملاک است نه درجه جرم ارتکاب یافته.
۳- استعلام عدم اعتیاد به مواد مخدر
طبق بند ز ماده ۲ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، داوطلبان نباید به مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشند، جهت بررسی این موضوع مراتب از پزشکی قانونی استعلام می شود، پزشکی قانونی نمونه ادرار داوطلبان را تهیه و از لحاظ وجود آثار مصرف مواد مخدر مورد بررسی دقیق قرار می دهد.
4- بررسی صلاحیت امنیتی داوطلبان
طبق بند های الف، ب، د، هـ و و ماده ۲ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت، داوطلبان باید واجد موارد مصرح در این بند ها باشند:
الف – اعتقاد و التزام عملی به احکام و مبانی دین مقدس اسلام
ب – اعتقاد و تعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران، ولایت فقیه، قانون اساسی
د – نداشتن سابقه عضویت و فعالیت در گروههای الحادی و فرق ضاله و معاند با اسلام و گروههایی که مرامنامه آنها مبتنی بر نفی ادیان الهی میباشد
هـ – عدم وابستگی به رژیم منحوس پهلوی و تحکیم پایه های رژیم طاغوت
و – عدم عضویت و هواداری از گروهکهای غیر قانونی و معاند با جمهوری اسلامی ایران
بررسی این موارد از طریق استعلام کانون وکلا از اداره اطلاعات محل زندگی داوطلبان صورت میگیرد و این اداره مکلف است ظرف مهلت قانونی ۲ ماهه با بررسی سوابق موجود وضعیت داوطلب را به کانون وکلا اعلام کند.
طبق تبصره ۴ ذیل همین ماده، متدینین به ادیان رسمی غیر از اسلام از شرط مندرج در بند الف معاف هستند.
5- افراد ممنوع از وکالت دادگستری
عدهای از افراد به طور کلی از وکالت دادگستری ممنوع هستند:
۱- اتباع خارجی
۲- قضات و کارمندان دولت به استثنای اساتید دانشکده حقوق
چنانچه داوطلبان دارای رابطه شغلی با دولت باشند، برای اخذ پروانه کارآموزی باید رابطه شغلی خود را به طور کامل قطع کنند.
۳- محجورین
۴- افراد دارای سن کمتر از ۲۵ سال
۵- محکومین به انفصال دائم از خدمات دولتی
۶- افرادی که به حکم دادگاه از وکالت دادگستری ممنوع شده اند
۷- افراد دارای سن بیشتر از ۴۰ سال در استان تهران و افراد دارای سن بیشتر از ۵۰ سال به طور کلی
طبق تبصره ذیل ماده ۱۵ قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری، در مورد پذیرفته شدگان آزمون وکالت پروانه کارآموزی برای اشخاص دارای سن بیش از ۴۰ سال در استان تهران صادر نمی شود و اشخاص داری سن بیشتر از ۵۰ سال به طور کل نمی توانند مشغول کارآموزی وکالت بشوند.
مرحله سوم: انتخاب شهر و تعیین وکیل سرپرست
شهر محل اشتغال به کارآموزی کارآموزان وکالت توسط هیئتمدیره کانون و بر اساس رتبه پذیرفتهشدگان و تعیین میگردد، بدیهی است اولویت انتخاب شهر با پذیرفتهشدگان رتبههای برتر است و کارآموزان وکالت مکلفاند از همان شهری وکیل سرپرست معرفی کنند که بر اساس مصوبه هیئتمدیره مکلف به کارآموزی در آن شهر میباشند (البته معمولاً هیئتمدیره کانونهای وکلا با درخواست پذیرفتهشدگان مبنی بر انتقال شهر محل کارآموزی به شهرهای دیگر همان استان موافقت میکنند) و اگر شهر مربوط وکیل سرپرست نداشت و یا وکیل سرپرست حائز شرایط نداشت موضوع را کتباً به کانون اطلاع دهند تا با اجازه کانون از شهر دیگری وکیل سرپرست انتخاب کنند ((در برخی از کانونهای وکلا ممکن است انتخاب شهر منوط به رتبه کسبشده در آزمون اختبار گردد)).
فرمهای مربوط به وکیل سرپرست
فرم تعیین وکیل سرپرست: این فرم را واحد صدور پروانه قبل از صدور پروانه کارآموزی به متقاضی ارائه میکند.
فرم تغییر وکیل سرپرست: این فرم را دفتر کمیسیون کارآموزی بعد از صدور پروانه کارآموزی بنا به درخواست کارآموز و بنا به دلایل شخصی جهت تغییر وکیل سرپرست به کارآموز ارائه می کند.
فرم موافقت وکیل سرپرست: این فرم را دفتر کمیسیون کارآموزی بعد از صدور پروانه کارآموزی بنا به درخواست کارآموز و بنا به دلایل حادث شده خارج از حیطه اختیارات کارآموز از قبیل فوت وکیل سرپرست، محرومیت دائم وکیل سرپرست، انتقال موقت یا دائم وکیل سرپرست، انتقال کارآموز از شهری به شهر دیگر و… به کارآموز ارائه می گردد.
مرحله چهارم: صدور پروانه و شروع دوره کارآموزی
پس از طى مراحل ادارى ثبت نام، تکمیل مدارک، انجام استعلامات و انتخاب وکیل سرپرست، پروانه کارآموزى صادر مى شود. با صدور پروانه، رسماً کارآموزى آغاز میگردد و کارآموز وکالت باید بر اساس دفترچه شرح وظایف کارآموزان وکالت اقداماتى را در این دوره ١٨ ماهه انجام دهد.
فرم «شروع کارآموزى» از واحد صدور پروانه به کارآموز تحویل میگردد تا به امضاء وکیل سرپرست خود برساند.
پس از تحویل فرم شروع به کارآموزى به واحد مربوطه اوراق وکالتنامه، دفترچه آبى رنگ دوران کارآموزى وکالت و دفترچه تمبر مالیاتى وکلا تحویل کارآموز میگردد.
مرحله پنجم: آزمون اختبار
یکی از مهمترین و حساسترین پیشنیازهای پروانه وکالت پایهیک، پشت سر گذاردن توأم با موفقیت آزمون اختبار می باشد که به نوعی بیانگر عبور موفقیت آمیز از دوران کارآموزی است؛ به عبارت دیگر کارآموز وکالت هر آنچه که از دوران کارآموزی خود، چه به صورت علمی و چه به صورت عملی اندوخته است را باید در آزمون شفاهی و کتبی اختبار، به بوته آزمایش بگذارد.
در فصل هفتم از شرح وظایف کارآموزان وکالت آمده است:
کارآموز مکلف است حداکثر ظرف بیست روز پس از پایان دوره یا در مواعدی که کمیسیون مقرر می دارد، ختم دوره خود را اعلام و مدارک انجام تکالیف را به شرح زیر تسلیم کند:
الف ) کارنامه کارآموزی
ب ) گزارشها
ج ) گواهی انجام تکلیف مقرر در بند (۶-۱۱)
د ) گواهی حضور در اداره معاضدت قضایی و آموزش رایانه
کمیسیون آموزش بعد از بررسی مدارک و تکالیف کارآموزان متقاضی شرکت در اختبار، اسامی افراد مجاز را حداقل یک هفته قبل از اختبار در تابلو اعلانات و سایت کانون، اعلام میکند.
کمیسیون درباره کارآموزانی که در موعد مقرر، اعلام ختم دوره نکرده، یا مدارک خود را کلاً یا جزئا تسلیم ننمودهاند، یا مدارک ایشان قابل قبول تشخیص داده نشود، تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد کرد.
کمیسیون در بررسی تکالیف کارآموزان مجاز به شرکت در اختبار، درجات زیر را اعمال می کند.
الف ) متوسط ب ) خوب ج ) بسیار خوب
برای درجات خوب و بسیار خوب به ترتیب نمرات (۳) و (۵) منظور میشود. این نمره با اعمال ضریب اختبار شفاهی به مجموع نمرات نهایی کارآموز (موضوع تبصره ماده ۱۸) اضافه شده و سپس معدل کل تعیین می شود.
مواد اختبار عبارتند از:
- حقوق مدنی
- حقوق جزا
- حقوق تجارت
- آیین دادرسی مدنی و قوانین و مقررات وکالت
- آیین دادرسی کیفری
- حقوق ثبت و امور حسبی.
حداقل نمره قبولی در اختبار معدل ده از بیست است. چنانچه معدل کل بین ده تا دوازده باشد، یک نمره کمتر از هفت و در صورتی که بالاتر از دوازده باشد، دو نمره کمتر از هفت قابل پذیرش است. در معدل گیری هر درس ضریب نمره اختبار کتبی (۳) و شفاهی (۲) خواهد بود.
نتیجه اختبار از سوی کمیسیون به رییس کانون گزارش شده و پس از اعلام نظر هیئتمدیره، اسامی قبول شده ها، همزمان از طریق سایت کانون و تابلو اعلانات، اعلام و ریز نمرات در محل کانون به کارآموز تحویل می شود.
کارآموز معترض می تواند از تاریخ اعلام، حداکثر ظرف ده روز اعتراض خود را فقط نسبت به اختبار کتبی با ذکر دلیل به کمیسیون اعلام کند. اعتراض ظرف ده روز، تحت نظر کمیسیون و توسط همه اساتید اختبار درس مورد اعتراض، رسیدگی می شود و نظر ایشان قطعی است. تغییر نمره، منوط به ارائه دلایل موجهه و تایید اکثریت اساتید همان درس و کمیسیون مربوط خواهد بود. کارآموز در صورت شرکت در آزمون اختبار تا اعلام قبولی و انجام مراسم سوگند، مکلف است امور وکالتی را کماکان تحت نظارت وکیل سرپرست انجام دهد.
با سلام ممنون می شوم پاسخ دهید که
آیا شرکت های نیمه دولتی مثل آبفا مشمول ممنوعیت دریافت پروانه کارآموزی وکالت است؟ البته قرارداد کاری بنده مدت معین است و نه ثابت.
ضمنا با توجه به سهمیه ایثارگری آیا این ممنوعیت شامل افراد دارای سهمیه می شود؟
سپاسگزارم
سلام. نمی توانید استخدام شرکت دولتی باشید و هم وکیل.
باسلام بعد از اعلام قبولی در آزمون وکالت آیا ممکن هست ک توی لیست تنهایی ک مورد بررسی هیات تشکیل شده کانون وکلا هست قرار نگیریم؟
سلام. در لیست اولیه قبولی قرار خواهید گرفت ولی در صورتی که شرایط دریافت پروانه کاراموزی را نداشته باشید از لیست حذف شوید.
باسلام
باجزئیات دقیق پژشکی قانونی در استعلام قبول شدگان ازمونی کانون وکلا چه مراحلی دارد وچه کارهای میکند
سپاس
سلام
اطلاعی ندارم
با سلام.استعلام کانون وکلا از اداره اطلاعات شامل چه چیزهایی هست؟
آیا صفحات مجازی و تلگرام و واتساپ و اینستا هم مورد بررسی قرار میگیرند یا صرفا سابقه امنیتی
سلام. کانون وکلای دادگستری چنین استعلامی نمی گیرد. ولی ممکن است مرکز مشاوران قوه قضائیه استعلام بگیرد.